Vrouwen maken het verschil

Hubert van Humbeeck
Hubert van Humbeeck Commentator bij Knack

De kans is groot dat Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen door de seksistische campagne die Donald Trump tegen haar voerde.

Als de peilingen nog maar een beetje kloppen, krijgen de Amerikanen in januari met Hillary Clinton hun eerste vrouwelijke president. Dat zou niet gek zijn, ware het niet dat dezelfde peilingen leren dat Clinton tegelijk de op een na minst populaire presidentskandidaat aller tijden is. Ze wordt in die ranking alleen voorafgegaan door haar Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump. Bijna 60 procent van de Amerikanen vindt ook dat Hillary niet eerlijk is; zelfs onder Democratische kiezers is een derde van mening dat het FBI haar wel degelijk had moeten vervolgen, omdat ze een deel van haar e-mailcorrespondentie indertijd als minister van Buitenlandse Zaken via een privéserver liet verlopen.

Het zijn natuurlijk maar opiniepeilingen, waarvan de wetenschappelijke accuratesse onzeker is. Daartegenover staat bijvoorbeeld het respect dat Clinton geniet bij mensen die met haar hebben samengewerkt en zelfs bij vroegere politieke tegenstanders. Die prijzen net haar eerlijkheid en werklust. Nobelprijswinnaar economie Paul Krugman looft haar voor de kennis van zaken waarmee ze zich op de televisiedebatten met Trump had voorbereid en voor haar rust onder druk tijdens de 11 uur lange en bikkelharde ondervraging door een bijzondere parlementscommissie over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012.

Politieke ervaring heeft Hillary Clinton genoeg. Haar probleem is dat ze niet het retorische talent van Barack Obama heeft of de camera-ervaring van een televisiester zoals Donald Trump. Het ontbreekt haar gewoon aan charisma. In een campagne die zich grotendeels op televisie afspeelt, is dat een immens nadeel. Tegelijk was het geen verrassing dat de media gretig alle oude verhalen over haar en haar man opnieuw naar boven zouden spitten. Onderzoek wees uit dat Clinton zelfs kritischer werd aangepakt dan Trump.

Er is gesuggereerd dat ze straks alleen wint omdat ze iemand tegenover zich kreeg die zelfs door een deel van zijn eigen partij werd uitgespuwd. De kans is zelfs groot dat ze wint door de seksistische campagne die Trump en zijn aanhang tegen haar hebben gevoerd. Als gevolg daarvan ligt Clinton bij vrouwelijke kiezers 20 procentpunten voor op Trump. Maar als ze wint, moet ze wel hopen dat haar partij in haar kielzog ook de meerderheid krijgt in de Senaat en/of het Huis van Afgevaardigden. Anders dreigt voor Amerika weer vier jaar van Washingtons gekissebis.

Hubert van Humbeeck

Hillary Clinton is de op een na minst populaire presidentskandidaat aller tijden. Alleen Donald Trump doet het slechter.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content