Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De verschillen tussen diersoorten zorgen ervoor dat de onderlinge competitie beperkt blijft. Roofdierexpert Koen Van Den Berge (INBO) en zijn collega’s beschrijven in Ecological Research de overlap in dieet van zes kleinere carnivoren – van vos tot wezel – in Vlaanderen. Er was wat overlap, maar doorgaans te bescheiden om tot problematische concurrentie te leiden.

Sommige soorten, zoals de vos, zijn echte omnivoren, die naast andere dieren ook fruit (vooral ‘valfruit’ zoals kersen en pruimen) en zelfs aas eten. Andere, zoals de kleine wezel, zijn exclusief carnivoor. De voedingsverschillen blijven consistent in de vier seizoenen.

In The Belgian Journal of Zoology onderzoeken Van Den Berge en zijn collega’s of vossen en andere rovertjes nu meer ‘schade’ berokkenen door op de grond broedende vogels en ander potentieel jachtwild te pakken. Voor alle zes soorten gold dat ze zich vooral nuttig maken door zogenaamde ‘pestsoorten’ zoals ratten en muizen te vangen. Ze leveren dus meer positieve ecosysteemdiensten aan de mens dan dat ze problemen veroorzaken. Wezel en hermelijn berokkenen zelfs geen enkele vorm van schade.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content