Vladimir Zjirinovski – 1946-2022

© BelgaImage

In Moskou stierf Vladimir Zjirinovski (75), als bezieler van de Liberaal Democratische Partij van Rusland (LDP) voor het Kremlin een nuttige en machtige idioot. Hij is geboren in Alma-Ata als zoon van Volf Isaakovich Eidelstein, een Joodse Oekraïner door Jozef Stalin gedeporteerd naar de vroegere hoofdstad van Kazachstan. Eidelstein komt er aan de kost als planner in een schoenen- en kledingfabriek. Zijn familie bezat in Oekraïne een grote houtzagerij, maar in 1944 nationaliseerden de Sovjets die nering.

Dat Joodse bloed ontkent Zjirinovski obstinaat tot in 2001. Dan moet de intussen gepatenteerde antisemiet toegeven dat hij zijn naam als adolescent ‘aanpaste’. Hij ontleende zijn familienaam aan de eerste man van zijn moeder, een kantinedame die een paar jaar getrouwd was met Andrei Zjirinovski, die voor de staatsveiligheid werkte. En als Vladimir dan toch Joods moet zijn, gaat hij all the way en spant hij vergeefse processen aan in de jaren 2000 om de nering van zijn vermaledijde grootouders in Oekraïne weer in handen te krijgen.

In 1964 trekt de adolescent naar de Russische hoofdstad. Zjirinovski wil diplomaat worden en schrijft zich in op de faculteit oosterse talen van de Universiteit van Moskou, afdeling Turkse studies. Twee keer loopt het daar mis. Eerst probeert hij lid te worden van de Communistische Partij. De jongerenafdeling Komsomol weigert hem aan te bevelen. En tijdens een stage in de Turkse havenstad Iskenderun wijzen zijn gastheren hem uit wegens subversieve activiteiten. Dat compromitteert zijn verdere carrière.

30 stemmen

Hij gaat dan maar twee jaar rechten en internationale betrekkingen studeren, vervult zijn legerdienst en trouwt met een advocate, dochter van een gepensioneerde generaal. Het koppel krijgt drie kinderen. Zjirinovski werkt in verschillende overheidsbaantjes, ook even voor de vakbond en vindt dan emplooi als juridisch adviseur bij de uitgeverij Mir. Hij blijkt niet gezegend met veel talent noch aanzien. Als hij zich daar kandidaat stelt voor een postje als directeur, stemmen 30 van zijn afgerond 600 collega’s voor die praalhans. Ook zijn pogingen om een politieke partij te stichten, mislukken. Hilarisch is de oprichting van een liberale partij. Zjirinovski schrijft de statuten. Dat gaat snel. Hij neemt vroegere ontwerpen voor een sociaaldemocratische partij en vervangt in die ene A4 consequent het woord ‘sociaal’ door ‘liberaal’.

Maar in 1991 beschikt de lamentabele LDP plots over de beste adviseurs, fraaiste kantoren en grootste budgetten. Later onthult een eminente apparatsjik en toenmalig lid van het Politburo de ware toedracht. De rechts-radicale LDP met Zjirinovski aan het hoofd blijkt een vehikel van de KGB, in samenspraak met de Communistische Partij – die hoest de fondsen op – en Kremlinbaas Michail Gorbatsjov om het zootje van rechtse nationalisten en verdwaasde separatisten electoraal onder controle te houden.

Dat lukt wonderwel. In 1993 behaalt de LDP een record van 23 procent van de stemmen voor het parlement. Daarna mag het iets minder. En Zjirinovski zelf is tot aan zijn dood kandidaat bij elke presidentsverkiezing, behalve in 2004. Hij behaalt weliswaar nooit meer dan 10 procent. Onder president Boris Jeltsin dreigt het even fout te lopen. Twee populisten is er eentje te veel en Zjirinovski krijgt veel praatjes. Maar na Jeltsin krijgt Vladimir Poetin de geest terug in de fles.

DNA-staal

Dus mag de grofgebekte Zjirinovski blijven raaskallen. Over vrouwen, bijvoorbeeld. Totaal ongeschikt voor politiek. Meestal toch maar hoeren. Zoals Condoleezza Rice. Of alle vrouwen uit Oekraïne. De enige geschikte Amerikaan heet Donald Trump. Kan die hem geen DNA-staal leveren om te checken of zij allebei niet van dezelfde perfecte bloedlijn stammen? En een muur kan Rusland ook gebruiken om alle moslims buiten te houden. Polen, Turkije, de Baltische dwergstaten… moeten opgaan in een groot Rusland, met eventueel een monarch aan het hoofd. Met enorme ventilatoren kun je flink wat radioactieve rotzooi richting die Baltische staten blazen.

Kleine atoombommen lijken zeer geschikt om dorpen van separatisten weg te vegen. Een groter exemplaar kan handig zijn om in de Bosporus te smijten en zo met een gigantische tsunami heel Istanbul te verzuipen. Idem voor Groot-Brittannië met al die homo’s. Vloedgolf erover. Overigens: de homofobe Zjirinovski staat in een video in 2002 mooi voor paal als hij totaal beschonken flikflooit met twee jongemannen. Tijdens een tv-debat gooit de stokebrand een glas fruitsap naar een concurrent. In het parlement gaat hij op de vuist. Aan zijn lijfwachten vraagt hij publiekelijk of ze een journaliste met vervelende vragen ‘een beurt kunnen geven’.

Maar tot aan zijn dood krijgt de handpop van het Kremlin veel metaal op zijn revers gespeld, leidt hij belangrijke buitenlandse missies en raakt Zjirinovski ononderbroken verkozen in het parlement. Rivalen vallen dood, blijken plots fraudeurs of draaideurcriminelen. Bij zijn overlijden door corona heeft Poetin lovende woorden voor Zjirinovski, die graag naar Tarzanfilms keek. En nog een positieve noot komt van zijn vrouw. Zij omschrijft de mannetjesputter als ‘een lieve echtgenoot die thuis graag op slippers en in jogging rondliep. En: hij vergat nooit verjaardagen.’

‘Kunnen jullie die journaliste even een beurt geven?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content