De federalisering van de sportbonden is niet alleen de staatkundige logica zelf, het is ook nodig voor een coherent sportbeleid. Dat zegt Johan Sauwens (Volksunie), Vlaams minister van Sport.

JA

Johan Sauwens

“Een Vlaams sportbeleid heeft niets te maken met een achterhoedegevecht maar wel met een inhoudelijke klemtoon van de paarse coalitie. Vroeger was het sportbeleid compleet versnipperd. Het Bloso ressorteerde onder minister van Cultuur en Welzijn Luc Martens, de wielerploeg Vlaanderen 2002 onder minister van Werkgelegenheid Theo Kelchtermans, de topsportscholen onder minister van Onderwijs Eddy Baldewijns en dopingbeleid onder Wivina Demeester. Als een sportbond een probleem had, moest die aankloppen bij vijf ministers.

Dat zal veranderen. Alles zit nu bij één minister van Sport, en die heeft de ambitie iets te maken van het Vlaamse sportbeleid. Maar dat kan pas vlot lopen in samenwerking met de sportbonden, niet tegen hen in. Nu wil ik dat graag, maar dan moet ik als Vlaamse overheid ook een Vlaamse gesprekspartner hebben, zo heeft het decreet bepaald. Maar daar liggen – of lagen – een paar grote bonden dwars. Voetbal, basket en tot voort kort wielrennen houden vast aan de oude structuur. Dat wil ik dus op korte termijn veranderen: ze moeten zich aanpassen aan de federale realiteit van het land.

Dat is geen buitensporige eis. Vandaag hebben al 87 federaties zich aangepast. Het gaat niet alleen om korfbal en honkbal, hè, maar om tennis, volley, atletiek, judo, turnen, noem maar op. Al die bonden maken al lang geen punt meer van hun federale structuur.

Nu was ook de wielerbond vragende partij voor een aantal Vlaamse decreten. Wel, ik wil graag met hen samenwerken. De Vlaamse wielerschool vind ik erg belangrijk. Maar in ruil heb ik geëist dat zij zich aanpassen. Zij zullen nu op die vraag ingaan. En de voetbalbond zou dat ook moeten doen. Tenminste, als die bond gesubsidieerd wil worden, of als gesprekspartner van de overheid wil optreden. Wie weigert, heeft daar natuurlijk het recht toe. Maar dan moeten zij niet meer komen aankloppen voor subsidies voor aanpassingen aan hun stadion of zo. Dan zullen wij andere partners kiezen.”

NEE

Michel D’Hooghe

De voetbalbond wil wel spreken over een regionale hergroepering van de provinciale competities. Maar het nationale niveau blijft even nationaal als voorheen, zegt Michel D’Hooghe, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

ÜDe voetbalbond ligt niet overhoop met minister Sauwens. Ik ben blij met deze minister van Sport die veel goede wil toont en een coherent Vlaams sportbeleid beoogt. Dat werd tijd. We hoeven nu tenminste niet meer met 25 verschillende instanties te praten.

Ik heb dus een positieve relatie met Johan Sauwens, maar dat neemt niet weg dat de voetbalbond niet over altijd op dezelfde lijn zit met de minister. Ik noem het geen discussie, gewoon een meningsverschil.

Kijk, de minister vraagt dat wij ons ‘aanpassen aan de staatkundige realiteit’. Wij zijn niet doof voor die eis. Wij denken dat we met aparte vzw’s boven gescheiden Vlaamse en Waalse provinciale competities zijn verzuchting voor 90 procent benaderen. Maar dat is ook het maximum, al wil de minister wellicht verder gaan. Maar de nationale voetbalcompetities _ dus van eerste nationale tot en met bevordering _ blijven ook in de toekomst nationaal.

Maar mag ik hem er toch op wijzen dat er naast de staatkundige realiteit ook iets als de de feitelijke realiteit bestaat? De realiteit van het publiek? Ik heb binnen de voetbalbond nooit iemand horen pleiten voor een gesplitste competitie. Nooit ??n signaal gekregen dat jongeren uit Arlon niet meer naar Oostende willen, of Mol niet meer naar Chimay. En als ik die gesplitste sportfederaties zie, waar bijna elke selectie voor de nationale ploeg voor de burgerlijke rechtbank uitgevochten wordt, daarvoor pas ik. Dat wil ik het voetbal niet aandoen.

De minister moet zich ook niet blind staren op Groot-Brittanni?, dat met Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales inderdaad vier nationale voetbalploegen telt. Maar dat is een historisch restant van de Üuitvinders van het voetbalß, zonder veel toekomst. Al die Afrikaanse en Aziatische landen pikken die Britse uitzondering niet meer. Die huldigen _ terecht _ het principe: ÜE?n land, ??n stem.ß Kijk liever naar moderne, federale staten. Duitsland, Zwitserland, Spanje ook. Allemaal verregaand gefederaliseerde landen, maar met ??n nationale voetbalcompetitie. Zo zie ik het ook.

Opgetekend door Walter Pauli

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content