Zelfs Belgische voetballers van wie je het bestaan niet zou vermoeden, spelen nu voor buitenlandse clubs.

Dat er iets vreemds ging gebeuren tijdens de eerste na-Bosman-transferperiode, werd al in de lente duidelijk. Jan-Pieter Martens, een jonge belofte van KV Mechelen, en Maarten Schops, jong talent van SK Lommel, werden aangekocht door Roda JC uit Kerkrade.

Schops om hem te kennen moet je ofwel van Lommel zijn ofwel het voetbal al van dichtbij volgen stond een jaar geleden zelfs op het verlanglijstje van AS Roma ! Negentien jaar is hij, bij het begin van vorig seizoen niet eens in de basis van SK Lommel. Hij viel vooral op, ook bij de nationale jeugdploegen, via enkele rode kaarten. Schops is geen slechte voetballer, verre van. Speelde eerst Vital Vanaken uit de ploeg en vorig seizoen Eugène Hanssen. Maar tussen dat en op de lijst van Roma staan, ligt toch nog een oceaan van verschil.

Zo redeneert dus de Belgische journalist, en zoals meestal vergist hij zich schromelijk. De scouts van Roma hadden Schops opgemerkt tijdens een jeugdtoernooi, als wij ons niet vergissen in Toulon, en meenden in zijn balbehandeling, positiespel en inzet iets ontdekt te hebben dat voor ons, oppervlakkigere waarnemers, verborgen was gebleven. Hou Schops dus in de gaten. Roda gaat een sterk seizoen spelen, heeft zich zelfs veroorloofd om international Johan De Cock aan Schalke te verkopen, zal Europees voor een verrassing zorgen en wie ooit op het lijstje van Rome staat, gaat er niet meer af. Vraag dat maar aan monseigneur Gaillot en Rik Devillé. Die Schops speelt binnen drie jaar in de Serie A.

Net als Schops verhuisde in het tussenseizoen een hele rij Belgische voetballers, van wie het talent op zijn minst gezegd niet buitensporig is, naar het buitenland. Het onderstaande lijstje van Belgen die over de grens spelen is vorige week afgesloten en is dus onvolledig, maar daarom niet minder indrukwekkend.

Philippe Albert (Newcastle), Laurent Ballenghien (Paniliakos), Alain Bettagno (FC Linz), Bernard Beuken (FC Malmö), Gilbert Bodart (Bordeaux), Bertrand Crasson (Napels), Didier Frenay (FC Linz), Geoffrey Claeys (Feijenoord), Marc Degryse (PSV), Filip De Wilde (Sporting Lissabon), Régis Genaux (Olympique Marseille ?), Georges Grün (Reggiana), Philippe Leonard (AS Monaco), Jan-Pieter Martens (Roda JC), Karem M’Goghi (RC Straatsburg), Luc Nilis (PSV), Luis Oliveira (Fiorentina), Michel Preud’homme (Benfica), Monteiro Rubenilson (OG Nice), Marino Sabbadini (MSV Duisburg), Maarten Schops (Roda JC), Enzo Scifo (AS Monaco), Fabrice Silvagni (Aris Saloniki), Stephane Vanderheyden (Roda JC), Peter Vanhoudt (Roda JC ?), Patrick Van Kets (Le Mans), Patrick Vervoort (RKC), Marc Wilmots (Schalke 04).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content