Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

Uitgevers zouden voortaan nog maar een beperkt aantal boeken mogen voordragen voor De Gouden Uil. Ze negeren het nieuwe reglement.

De Gouden Uil is ongetwijfeld de meest begeerde Vlaamse literaire prijs. De winnaar gaat met 25.000 euro naar huis en mag erop rekenen dat zijn (of haar) boek een recordoplage haalt. Daarom zijn de Vlaamse (en Nederlandse) uitgevers er in augustus altijd als de kippen bij om hun nieuwe boeken van het voorjaar in te sturen. Dit jaar zit er echter een serieuze kink in de kabel.

Eind juli kregen de uitgevers een brief van het dagelijks bestuur van de vzw De Gouden Uil (met vertegenwoordigers van Villanella, Standaard Boekhandel, Humo, Canvas en Radio 1). Daarin werd hen gemeld dat het reglement werd aangepast. Elke uitgever mag nog maar een beperkt aantal boeken insturen. Het dagelijks bestuur legt per uitgever een quotum op, ‘op basis van het aantal vermeldingen op de longlists van De Gouden Uil van een bepaalde referteperiode’. Auteurs die eerder al op de shortlist stonden, mogen extra worden ingezonden. En ten slotte hebben juryleden het recht om boeken toe te voegen aan de ingestuurde lijst.

De uitgevers, die gegroepeerd zijn in drie verdeelkoepels (Amstel Uitgevers, Standaard Uitgeverij en WPG Uitgevers), reageerden furieus op het nieuwe reglement. Leo De Haes (Houtekiet): ‘Dit is toch pure waanzin. Eigenlijk vraagt De Gouden Uil dat wij zelf jury zouden spelen. Ik zou normaal twee boeken mogen inzenden. Wat moet ik dan tegen die andere auteurs in mijn fonds zeggen? Dat ze niet goed genoeg zijn? Waarom heb ik ze dan uitgegeven? En wat als een jurylid toch een auteur voordraagt die ik niet heb ingezonden? Dat zou pas een blamage zijn. Dit is een onwerkbaar systeem.’

Alle uitgevers hebben dan ook beslist om het nieuwe reglement aan hun laars te lappen. ‘Wij hebben gewoon al onze boeken ingezonden die in aanmerking komen’, zegt De Haes. Dat is ook het geval voor WPG Uitgevers (dat onder meer De Bezige Bij vertegenwoordigt), zegt Chris Boudewijns: ‘De Gouden Uil verwijst naar de Booker Prize. Daar zouden uitgevers ook maar één of twee boeken mogen insturen. Het Engelse taalgebied is echter veel groter dan het Nederlandse. De andere ‘grote’ prijzen, de Ako en de Libris, hanteren een open inschrijvingsbeleid.’ Ook Standaard Uitgeverij (met onder meer Meulenhoff en Manteau) negeerde het nieuwe reglement.

Door de boycot van de uitgevers is er op dit moment dus geen enkele Vlaamse of Nederlandse auteur reglementair ingeschreven voor De Gouden Uil. Het valt af te wachten hoe de organisatoren zullen reageren.

Coördinator Marc Verstappen van Villanella blijft kalm bij alle commotie. Hij wil nog niet reageren op de kritiek van de uitgevers. ‘Wij zullen de situatie eind augustus bespreken op ons dagelijks bestuur’, zegt hij. ‘Op dit moment is er dus geen nieuws.’

Karl van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content