Maandag 14 juni.

Algerije. Zo’n 750 leden van de Islamitische Gewapende Groepen (Gia) leggen op verzoek van het Islamitische Heilsfront (Fis) de wapens neer. President Abdulaziz Bouteflika wil amnestie verlenen aan moslimrebellen die ontwapenen.

Dinsdag 15 juni.

Italië. Israëlische wetenschappers bewijzen aan de hand van pollen dat de beroemde lijkwade van Turijn uit de omgeving van Jeruzalem komt. Er wordt aangenomen dat Jezus in de lijkwade werd begraven.

Israël.Aryeh Deri treedt af als leider van de ultranationalistische Shas-partij. Hij was eerder veroordeeld voor fraude en corruptie. Verschillende partijen weigerden tot de regering toe te treden zolang Deri partijleider bleef.

Woensdag 16 juni.

Rwanda. De aanklager bij het Rwanda-tribunaal eist de levenslange opsluiting van Georges Rutaganda. Die was leider van de Hutu-militie Interahamwe die in 1994 honderdduizenden Tutsi’s en gematigde Hutu’s ombracht. Rutaganda beweert dat hij onschuldig is.

Donderdag 17 juni.

Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden verwerpt een wetsvoorstel dat minderjarigen minder toegang geeft tot films, video’s, spelletjes en boeken waarin geweld en seks voorkomen. Tegenstanders vinden de beslissing een inbreuk op het recht op vrije meningsuiting.

China. Peking neemt geen genoegen met de Amerikaanse uitleg dat het bombardement, in mei jongstleden, van de Chinese ambassade in Belgrado een “tragische fout” was. China eist excuses en straffen voor de schuldigen.

Polen. Paus Joannes Paulus II beëindigt zijn dertiendaagse rondreis in zijn geboorteland. Hij pleitte er voor het behoud van traditionele waarden, waarschuwde voor kapitalisme, consumptie, egoïsme en zedenverval. Zijn bezoek aan Armenië is afgelast: de paus heeft griep.

Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept alle landen op om tegen het jaar 2000 de doodstraf af te schaffen.

Vrijdag 18 juni.

Rwanda. In New York vat een commissie onder leiding van de Zweedse ex-premier Ingvar Carlsson het onderzoek aan naar de rol van de VN in de Rwandese genocide van 1994. De VN zouden de dreiging van een genocide genegeerd hebben en vervolgens niets gedaan om de moordpartij te stoppen.

Zaterdag 19 juni.

Groot-Brittannië.Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth trouwt met Sophie Rhys-Jones. Het paar krijgt de titel van graaf en gravin van Wessex.

Spanje. In de Ronde van Catalonië komt de 22-jarige Spaanse wielrenner Manuel Sanroma om bij een valpartij.

Frankrijk. Op 90-jarige leeftijd overlijdt de Franse troonpretendent Henri d’Orléans. Zijn oudste zoon, Henri de Clermont, volgt hem op.

Zondag 20 juni.

Sport. Het Internationaal Olympisch Comité wijst de organisatie van de Winterspelen van 2006 toe aan Turijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content