MAANDAG 3 JUNI :

Albanië. In de tweede ronde van de parlementsverkiezingen behaalt de partij van president Sali Berisha 101 van de 140 zetels. De socialistische oppositie en Europese waarnemers spreken van grove onregelmatigheden. Berisha kondigt onder druk van de VS en de EU aan dat de verkiezingen gedeeltelijk zullen worden overgedaan.

Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal wil minstens 26 politiecommissarissen van plaats of werk doen veranderen. De maatregel is een uitloper van het parlementair onderzoek door de Commissie-Van Tra naar het falend opsporingsbeleid inzake zware misdaad.

Zaïre. President Mobutu Sese Seko keert uit Frankrijk vervroegd naar Zaïre terug vanwege de spanning in de oostelijke grensstad Goma, waar zich naar schatting zevenhonderdduizend Ruandese vluchtelingen bevinden. Vorige week werden in dat gebied zeven Zaïrese militairen in een hinderlaag gelokt en gedood.

DINSDAG 4 JUNI :

Nigeria. In Lagos wordt Kudirat Abiola, één van de vrouwen van oppositieleider Moshood Abiola, door onbekenden doodgeschoten. Abiola won drie jaar geleden de presidentsverkiezingen maar de uitslag werd door de militaire junta geannuleerd. Abiola werd een jaar later in de gevangenis opgesloten en zit daar nog steeds, tot hij zijn aanspraken op het presidentschap laat vallen.

Burundi. In de provincie Cibitoke worden drie Zwitserse medewerkers van het Rode Kruis doodgeschoten. Het Rode Kruis schort al zijn activiteiten in Burundi op. Achtentwintig internationale organisaties kondigen aan dat zij hun hulp gedurende één week stopzetten.

WOENSDAG 5 JUNI :

WGO. De Wereldgezondheidsorganisatie onderzoekt of de stralingen die gepaard gaan met het gebruik van zaktelefoons schadelijk zijn voor de gezondheid.

Marokko. Een algemene staking tegen de antisociale politiek van premier Abdellatif Filali legt zowat het hele land plat. Op verscheidene plaatsen komt het tot rellen tussen politie en betogers.

India. De pas gevormde centrum-linkse regering van premier Deve Gowda belooft meer autonomie aan de deelstaat Kashmir, waar al jaren een bloedige oorlog heerst tussen het leger en islamitische opstandelingen. Kashmir moet wel lid blijven van de Indiase Unie.

DONDERDAG 6 JUNI :

Zaïre. Op de luchthaven van Kinshasa stort een Iljoesjin-vrachtvliegtuig kort na het opstijgen neer. De achtkoppige Russische bemanning komt om. Op 8 januari vielen er in Kinshasa driehonderd doden toen een Russisch vrachtvliegtuig na het opstijgen neerstortte op een markt naast het vliegveld.

VRIJDAG 7 JUNI :

Nederland. Tijdens een vakantie in Spanje overlijdt acteur, zanger, tekstschrijver en conferencier Leen Jongewaard (69).

ZATERDAG 8 JUNI :

Midden-Oosten. Na overleg in Damascus met de Syrische president Hafez Assad en de Saudiarabische kroonprins Abdullah, nodigt de Egyptische president Hosni Moebarak de leiders van de Arabische landen uit voor een topoverleg over de houding tegenover de nieuwe rechtse regering van Benyamin Netanyahu in Israël. De top heeft in Caïro plaats op 21 juni. (zie ook p. 121.)

Nederland. Een meerderheid in de Tweede Kamer eist, tegen de wil van de regering in, een internationaal onderzoek naar de val van Srebrenica, een Moslim-enclave in Bosnië die door de VN tot Veilige Zone was uitgeroepen en bewaakt werd door een Nederlands bataljon. De enclave werd in juli ’95 door Bosnische Serviërs ingenomen. Volgens een documentaire op het Britse tv-station Channel 4 gebeurde dat na een geheim akkoord tussen de Bosnische Serviërs en de VN. In ruil voor de vrijlating van VN-blauwhelmen zou de VN geen luchtacties meer ondernemen.

ZONDAG 9 JUNI :

Thailand. Met volksfeesten in het hele land viert koning Bhumibol Adulyadej de vijftigste verjaardag van zijn bewind. Hij is het langst regerende staatshoofd ter wereld.

Deve Gowda belooft Kashmir meer autonomie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content