WOENSDAG 19 DECEMBER.

Estland. Premier Mart Laar treedt af, omdat een coalitiepartner, de hervormingspartij, de samenwerking stopzet.

Duitsland. De sociaal-democratische partij SPD vormt in de stad Berlijn een coalitie met de ex-communisten van de PDS.

Verenigde Staten. De Chinese dissident en schrijver Wang Luowang sterft in New York. Wang werd in 1989 gearresteerd als een van de organisators van de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Sindsdien voerde hij vanuit de Verenigde Staten oppositie tegen de Chinese regering.

DONDERDAG 20 DECEMBER.

Frankrijk. De Franse anti-globaliseringsvoorman José Bové wordt door het hof van beroep in Montpellier veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf. Bové stond terecht voor de vernieling van transgene rijstplantjes in juni 1999.

ZATERDAG 22 DECEMBER.

Verenigde Staten. Een man probeert een aanslag te plegen op een vliegtuig van Parijs naar Miami. Hij wil explosieven tot ontploffing brengen die in zijn schoenen zitten. Bemanningsleden en inzittenden kunnen de aanslag verijdelen.

ZONDAG 23 DECEMBER.

Verenigde Staten. Het weekblad Time roept de burgemeester van New York Rudolph Giuliani uit tot persoon van het jaar 2001, vanwege zijn optreden na de terreuraanslagen van 11 september.

Burundi. Het Burundese regeringsleger zegt na zware gevechten het woud van Tenga op de Hutu-rebellen te hebben veroverd. Volgens het leger vielen daarbij 543 doden, van wie 515 rebellen en 28 regeringssoldaten.

MAANDAG 24 DECEMBER.

Rusland. Een rechtbank veroordeelt de Tsjetsjeense rebellenleider Salman Radujev tot levenslang. Radujev gijzelde in 1996 honderden burgers in een ziekenhuis. Bij de bevrijding vielen 78 doden.

Duitsland. De mediagroep Bertelsmann koopt de aandelen in RTL van het Britse mediaconcern Pearson voor 1,5 miljard euro. Bertelsmann krijgt zo een aandeel van 89 procent in RTL, de grootste commerciële televisiegroep in Europa.

DINSDAG 25 DECEMBER.

Frankrijk. In de Kanaaltunnel onderschept de Franse politie meer dan 500 vluchtelingen die te voet naar Engeland willen.

WOENSDAG 26 DECEMBER.

Verenigd Koninkrijk. Nigel Hawtorne sterft op 72-jarige leeftijd aan een hartinfarct. De acteur werd werelberoemd als sir Humphrey Aplleby in de comedyserie Yes, Minister. In 1995 kreeg hij een oscarnominatie voor zijn rol in de verfilming van The Madness of King George.

Qatar. De Arabische televisiezender al-Jazeera zendt een videoband uit van terroristenleider Osama Bin Laden. Bin Laden beschuldigt het Westen ervan de islam te haten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content