MAANDAG 10 JULI :

Europa. De Europese kommissie wil veiligheidsgordels verplicht maken in bussen. Transportkommissaris Neil Kinnock zegt dit nadat een zwaar busongeval gebeurt in Zuid-Frankrijk waarbij 22 mensen om het leven komen.

Stille Zuidzee. De Franse marine laat het Greenpeace-schip Rainbow Warrior II en zijn bemanning vrij. Het schip vaart naar Tahiti om er op 14 juli, de Franse nationale feestdag, te protesteren tegen de geplande kernproeven.

Groot-Brittannië. In Leeds breken zware rellen uit. Aanleiding is een huiszoeking en de arrestatie van vier jongeren. Enkele dagen eerder kwam het tot zware rellen in Luton. De politie vreest voor een “hete zomer” in veel verarmde stadsdelen.

DINSDAG 11 JULI :

Rusland. President Boris Jeltsin wordt met hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis. Hij verkeert echter niet in levensgevaar en kan zijn presidentiële taken afhandelen.

Zuid-Korea. In Seoel halen reddingswerkers een vrouw van negentien uit het puin van een twaalf dagen geleden ingestortte warenhuis. Twee dagen eerder vonden ze nog een jonge man.

Irak. Het Turkse leger trekt zich na een week terug uit Noord-Irak. Volgens Turkse bronnen komen er 126 rebellen en 26 soldaten om het leven. De aktie moet voorkomen dat guerrillero’s van de Turkse Koerdische Arbeiderspartij aanvallen uitvoeren in Turkije.

VS. President Bill Clinton normalizeert de betrekkingen met Vietnam, ondanks het protest van oorlogsveteranen en konservatieve politici.

Jordanië. De fundamentalistische partij (IAF) lijdt een zware nederlaag bij de verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden en burgemeesters. Zij zou slechts in dertien van de 259 gemeenten zetels halen. De IAF is fel gekant tegen vrede met Israël.

WOENSDAG 12 JULI :

Burundi. Volgens de radio vermoorden gewapende mannen in een dorp in Noord-Burundi minstens 50 burgers. Onder de slachtoffers zijn zowel Hutu als Tutsi. De aanslag wordt niet opgeëist.

Noorwegen. Het olieplatform Brent Spar komt aan in een fjord nabij Stavanger. Eigenaar Shell zag af van dumping ervan in de Noordzee na internationaal protest. Noorwegen wil de Brent Spar een jaar stationeren in afwachting van een definitieve beslissing. (zie ook p. 23)

Rusland. Het lagerhuis, de doema, neemt een wet aan die het lidmaatschap van een kriminele organizatie strafbaar stelt. Het is de eerste wet tegen de georganizeerde misdaad.

DONDERDAG 13 JULI :

Pakistan. Twee Duitse ingenieurs, die ontvoerd werden in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, zijn terug vrij.

Turkije. In het zuidoosten vallen bij gevechten tussen de veiligheidstroepen en Koerdische guerrilla’s 33 doden.

Europa. De Europese Unie hervat de direkte hulp aan Ruanda nadat de regering belooft om de mensenrechten beter na te leven en voort te streven naar nationale verzoening. De hulp was opgeschort na de slachtpartij in het vluchtelingenkamp van Kibeho.

Haïti. Uit de officiële uitslagen blijkt dat de koalitie van president Jean-Bertrand Aristide op overtuigende wijze de gemeenteraadsverkiezingen wint. Ze mag de burgemeester leveren in de negen grootste steden, waaronder Port-au-Prince.

Israël. Een groep rabbijnen beveelt de soldaten alle orders voor de ontruiming van legerbasissen of joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te weigeren. Volgens de geestelijken is ontruiming verboden door de bijbel. Premier Yitzhak Rabin reageert woedend en zegt dat zij van Israël een “bananenrepubliek” maken.

VRIJDAG 14 JULI :

Rusland. President Boris Jeltsin vaardigt een dekreet uit dat 17 december vastzet als datum voor parlementsverkiezingen.

Brent Spar : wachten op ontmanteling.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content