MAANDAG 3 JULI :

Zaïre. Monseigneur Laurent Monsengwo, de voorzitter van het overgangsparlement, weigert af te treden en spreekt van een staatsgreep. Een tweederde meerderheid binnen het parlement, bestaande uit een ongewone koalitie van aanhangers van president Mobutu Sese Seko en oppositieleider Etienne Tshisekedi, eist zijn ontslag.

Polen. Uit Auschwitz en vijf andere Europese steden vertrekken treinen met jongeren die een anti-racistische boodschap uitdragen onder de slogan “Iedereen verschillend, iedereen gelijk. ” De campagne is een idee van de Raad van Europa. De jongeren komen samen in Straatsburg.

DINSDAG 4 JULI :

Egypte. De Gamaa Islamiya of Islamitische groep eist de mislukte aanslag op president Hosni Moebarak van een week geleden op.

Bangladesh. De regering schaft vanaf oktober de kinderarbeid af in de kledingindustrie. Ze sluit daarvoor een overeenkomst met Unicef, de Internationale Arbeidsorganizatie en de federatie van de kledingindustrie.

Griekenland. Het land kampt met een golf van sociale onrust. Na het personeel van de veerboten en de spoorwegen staken de ambtenaren van de nationale luchtvaartmaatschappij. Alles draait om looneisen en belastingen.

Frankrijk. Een rechtbank veroordeelt drie leden van Action Directe tot dertig jaar gevangenisstraf. De linkse stadsguerrilla was tussen 1982 en ’86 verantwoordelijk voor 33 bomaanslagen.

WOENSDAG 5 JULI :

Burundi. Bij aanslagen en overvallen in Noord- en Midden-Burundi komen tientallen mensen om het leven.

Nederland. In het jaarboek van Amnesty International komt 1994 tevoorschijn als een rampjaar voor de mensenrechten. De schendingen van de mensenrechten veranderen. Almaar meer mensen worden het slachtoffer van massamoorden, verdwijningen en martelingen. De schendingen vinden vooral plaats op straat, er is een groeiend aantal standrechtelijke executies en de etnische moordpartijen zoals in Ruanda en Liberia getuigen van een afschuwelijke wreedheid.

Irak. Bagdad geeft toe dat het geprobeerd heeft biologische wapens te maken voor offensieve doeleinden.

DONDERDAG 6 JULI :

Armenië. Volgens een delegatie waarnemers van de Organizatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn de parlementsverkiezingen in Armenië vrij maar niet eerlijk verlopen. Het regeringsblok behaalt meer dan de helft van de parlementszetels en de nieuwe grondwet vergroot de macht van de president aanzienlijk.

België. Het Internationale Rode Kruis waarschuwt in zijn jaarrapport dat de humanitaire hulpverleners almaar meer worden meegesleurd in militaire konflikten.

Zwitserland. De sekretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, doet een emotionele oproep om alle persoonsmijnen te verbieden en de voorraden te vernietigen. Duizenden mensen worden ieder jaar gedood of verminkt door die mijnen. Het voorstel lijkt weinig kans te maken.

VRIJDAG 7 JULI :

Duitsland. In Berlijn beginnen alpinisten met het uitpakken van de Rijksdag. Het kunstprojekt is van de hand van Christo en Jeanne-Claude.

Mexico. De regering en de rebellen van het Zapatistisch bevrijdingsleger stellen verdere gesprekken uit tot 24 juli. Groot struikelblok is de eis van de Zapatisten om te praten over nationale hervormingen. De regering wil het regionaal houden.

ZONDAG 9 JULI :

Mururoa. 150 Franse parakommando’s enteren de Rainbow Warrior II in de twaalf-mijlszone rond het Franse atol. Het Greenpeace-schip wil er protesteren tegen de geplande Franse kernproeven. Overal ter wereld groeit het protest tegen de Franse plannen.

Rainbow Warrior II : tien jaar na de Franse aanslag op zijn voorganger.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content