MAANDAG 10 JULI :

Bij een ongeval met een Spaanse autobus nabij Avignon komen 22 mensen om het leven, onder hen twee Belgen. Er zijn ook acht Belgische gewonden. Het zware ongeluk doet ook in ons land de diskussie heropleven over de gebrekkige naleving van de veiligheidsnormen bij lange busreizen.

De vakbonden van meubelfabrikant Velda uit Opglabbeek gaan niet akkoord met de voorgestelde ontslagregeling voor de 260 werknemers. Zij willen dat Limburgse politici zoals minister van Leefmilieu Theo Kelchtermans (CVP) hun belangen behartigen en dreigen met prikakties.

Het parket van Brugge onderzoekt mogelijke fraude bij de paardenwedrennen in Oostende. Gokkers leggen klacht neer nadat de kommissarissen de uitslag van de zesde koers wijzigen voor een door weinigen opgemerkte fout van de winnende jockey. Bovendien zou er door een vooraanstaand staleigenaar tijdens het onderzoek van de fotofinish in deze ren met voorkennis gegokt zijn op de uiteindelijke uitslag.

DINSDAG 11 JULI :

Jacques Santkin (PS) legt als 71ste en laatste senator de eed af. Santkin, ex-minister van Volksgezondheid, werd als Waals parlementslid tot senator gekoöpteerd maar weigerde dat aanvankelijk omdat hij zijn gemeenteraadsmandaat in Marche-en-Famenne niet wou opgeven.

WOENSDAG 12 JULI :

Volgens de Sociaal Ekonomische Raad voor Vlaanderen (Serv) doet het strenge Vlaamse begrotingsbeleid de globale Belgische overheidsschuld de komende drie jaar met 75 miljard frank dalen. Dankzij dat beleid zal de Vlaamse begroting in 1998 in evenwicht zijn en in 1999 zelfs een overschot vertonen.

Greenpeace voert voor het grondontsmettingsbedrijf De Ceuster in Sint-Katelijne-Waver aktie tegen het gebruik van methylbromide dat schadelijk is voor de ozon-laag. De bestendige deputatie van Antwerpen weigert een nieuwe milieuvergunning aan het bedrijf.

DONDERDAG 13 JULI :

De Vlaamse regering tekent bij het arbitragehof beroep aan tegen de federale wet die kinesiterapeuten pas erkent na een opleiding van vier jaar. Vlaams minister van Onderwijs Luc Van den Bossche (SP), die drie jaar opleiding wil, stelt dat het hier om een gemeenschapsmaterie gaat.

PS-kamerfraktieleider Claude Eerdekens klaagt in Le Vif “de inkompetentie en partijdigheid” aan van de Luikse onderzoekers naar de moord op André Cools (PS).

Bij de producent van landbouwmachines New Holland in Zedelgem wordt het kontrakt van 101 tijdelijke werknemers niet verlengd. Ook de kontrakten van 400 andere tijdelijken staan op de tocht. New Holland werd drie jaar geleden door Fiat overgenomen van Ford.

Het Europees parlement noemt de sluiting van Lee Europe in Ieper in strijd met de regels van de Internationale Arbeids Organizatie en de Organizatie voor Ekonomische Samenwerking en Ontwikkeling. Bij Lee Europe werden 480 mensen op staande voet ontslagen omdat het bedrijf, dat nochtans winst maakt, elders wil produceren.

VRIJDAG 14 JULI :

Els De Temmerman, de Afrika-specialiste van de BRTN, gaat als advizeur werken voor het kabinet van staatssekretaris van Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels (CVP).

Profvoetballer van het jaar Marc Degryse wordt getransfereerd van Anderlecht naar de Engelse eersteklasseklub Sheffield Wednesday. De transfersom bedraagt meer dan 70 miljoen frank.

Europees kommissaris voor konkurrentiebeleid Karel Van Miert (SP) dient klacht in bij de Vlaamse regering tegen het reklamemonopolie van VTM. Minister van Mediabeleid Eric Van Rompuy (CVP) heeft twee maanden tijd om te reageren.

Vakbonden en werkgevers komen binnen de Nationale Arbeids Raad niet tot een eensluidend advies over de resultaten van het globaal plan van de regering Dehaene I. Volgens de vakbonden is het effekt van de loonlastenvermindering op de werkgelegenheid te klein. De werkgevers spreken dat tegen.

Geen akkoord over ontslagregeling bij Velda.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content