MAANDAG 3 JUNI :

De Belgische staat kondigt de lancering aan van de staatsbon, een nieuw spaarproduct voor particuliere beleggers. Sommige banken vrezen concurrentie met hun kasbons.

Vlaanderen telde eind mei 206.519 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, 5.000 minder dan eind april. Het aantal langdurig werklozen blijft dalen, maar bij de jongeren onder de 25 steeg de werkloosheid met 1,35 procent tegenover mei vorig jaar.

De jurist Bernard Hubeau (42) legt voor de Antwerpse gemeenteraad de belofte af om zijn taak als ombudsman trouw te vervullen. Hij is de opvolger van huidig Vlaams Parlementslid Tuur Van Wallendael (SP).

Guy Awouters die in 1992 tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld werd in een ontvoeringszaak, krijgt koninklijke gratie. Bij de ontvoering werd per vergissing de secretaresse van de Nederlandse miljonair Leon Melchior gekidnapt, in plaats van zijn dochter.

Uit een onderzoek van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer blijkt dat er voor het eerst sinds jaren opnieuw vis te vinden is in de Demer.

Tegen professor-psychiaterMyriam V.M. van de Gentse universiteit (RUG) wordt een strafonderzoek geopend. Het Hoog Comité van Toezicht zocht eerder al naar onregelmatigheden bij fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek.

DINSDAG 4 JUNI :

Nederland levert een Canadese makelaar uit die betrokken was bij de wanpraktijken van de beleggingsfirma Grimaldi, Hofman & Co. Die boekte een miljardenomzet met gesjoemel bij de verkoop van dubieuze aandelen.

De Europese Commissie is tegen het akkoord dat de groep Brussel Lambert, de verzekeraar Royale Belge en het Gemeentekrediet sloten om gezamenlijk de Bank Brussel Lambert te controleren. De vrije concurrentie zou daarbij in het gedrang komen.

In Parijs toont premier Jean-Luc Dehaene (CVP) zich, na een onderhoud met de Franse president Jacques Chirac, verheugd over diens positieve houding ten aanzien de uitbouw van Europa.

België telde eind mei 472.297 volledig uitkeringsgerechtigde werklozen : een daling met 1,8 procent tegenover eind april. Het aantal jonge werklozen (-25 jaar) steeg met 0,6 procent, het aantal langdurig werklozen nam af met 1,7 procent.

WOENSDAG 5 JUNI :

Koning Albert en koningin Paola brengen een vriendschappelijk bezoek aan Finland. Het was bijna 30 jaar geleden dat een Belgisch vorstenpaar het land aandeed.

Bijde noodlijdende Waalse wapenfabriek FN-Herstal wordt gestaakt tegen geplande ontslagen. Meerderheidsaandeelhouder Giat zoekt een partner voor de financiering van de herstructurering van Herstal.

DONDERDAG 6 juni :

In haar jaarverslag vraagt de Belgische Kledingfederatie een verlaging van de loonkost met 20 procent, om de concurrentie in Europa het hoofd te kunnen bieden.

Het Waals Parlement zal gehuisvest worden in het 17de-eeuwse Hospice Saint-Gilles. De Naamse bevolking had zich eerder uitgesproken voor een vestiging in het station van Namen.

VRIJDAG 7 JUNI :

De vakbonden dreigen met acties bij de Regie der Luchtwegen (RLW). Onzekerheid over de toekomst van de RLW verhindert overleg over de eisen van het personeel, waaronder een herziening van de weddes.

Werken op de brug van Kraainem veroorzaken een monsterfile van 20 kilometer lang op de E40 en een van 10 kilometer op de A2.

MAANDAG 10 juni :

Het personeel van de beschutte werkplaatsen eist een gewaarborgd minimumloon. Normaal had die maatregel op 30 juni van kracht moeten worden, maar financieringsproblemen dreigen de operatie te vertragen.

Feestelijke ontvangst in Finland voor het Belgisch koningspaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content