MAANDAG 19 JUNI :

Schepen van Financiën Hugo Schiltz (Antw ’94) maakt bekend dat Antwerpen bij het Gemeentekrediet 37 miljard frank leent. Daarmee wordt een uitstaande schuld bij de overheid terugbetaald. De nieuwe lening is goedkoper. Antwerpen heeft tot 2.018 een schuld van 65 miljard.

De CVP koöpteert Bea Cantillon als senator. Zij is als direkteur van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Ufsia specialiste in de sociale-zekerheidsmaterie.

DINSDAG 20 JUNI :

Even voor vier uur in de ochtend heeft een aardbeving plaats met epicentrum in La Louvière. De schok haalt 4,5 op de schaal van Richter maar omdat hij zich voordoet op meer dan twintig kilometer diepte, is er nergens noemenswaardige schade.

De direktie van Smiths Food in Mechelen verwerpt het sociaal plan van de vakbonden. De direktie wil herstruktureren en 27 van de 84 werknemers ontslaan. Stakers blokkeren sinds 29 mei de toegang tot het distributiecentrum.

WOENSDAG 21 JUNI :

Bij bouillon-fabrikant Liebig in Schoten verliezen honderd mensen hun baan. De vakbonden gaan akkoord met de afvloeiregeling.

De Francqui-prijs, de belangrijkste wetenschappelijke onderscheiding in België, wordt door koning Albert II uitgereikt aan professor Claude d’Aspremont van de UCL. Hij doceert over sociale welvaart en mikro-ekonomie. Aan de onderscheiding is drie miljoen frank verbonden.

De voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsen Syndikaten (BVAS) Jacques de Toeuf organizeert op 7 juli een ronde-tafelkonferentie met ministers, professoren, studenten en artsen om het programma van de geneeskunde-opleiding te herzien.

Europees kommissaris voor konkurrentiebeleid Karel Van Miert (SP) eist dat België en Zwitserland de vliegroutes tussen beide landen openstellen voor alle maatschappijen, alvorens het akkoord tussen Sabena en Swissair kan worden goedgekeurd. Swissair wil 49,5 procent van Sabena overnemen.

DONDERDAG 22 JUNI :

Bij een scheepsramp in de Oostchinese Zee nabij Korea, komen 27 opvarenden, onder wie drie Belgen, van de ertstanker Mineral Dampier om. De Mineral Dampier is een Belgisch schip onder Liberiaanse vlag.

De Macedonische minister van Justitie Vlado Popovski is bereid om Basri Bajrami, die in 1993 ontsnapte uit de gevangenis van Sint-Gillis, uit te leveren aan België. Dat moet wel schriftelijk bevestigen dat het de doodstraf, waartoe Bajrami bij verstek is veroordeeld, niet zal uitvoeren.

VRIJDAG 23 JUNI :

De korrektionele rechtbank van Antwerpen bevestigt de veroordeling van Jean-Pierre Van Rossem tot vijf jaar gevangenis wegens fraude, oplichting en bedrieglijke bankbreuk. In februari was hij al bij verstek tot deze straf veroordeeld maar daartegen had hij verzet aangetekend. Van Rossem gaat nu in beroep.

Tijdens de autorally 24 Uren van Ieper komt een auto in het publiek terecht. Eén jongetje van tien komt om, drie anderen zijn gewond. Het ongeval doet zich voor in wat een publiek-vrije zone had moeten zijn.

De Franse zakenman Didier Pineau-Valenciennes van de groep Schneider meldt zich bij het Brusselse gerecht. Hij werd vorig jaar gedurende twaalf dagen vastgehouden op verdenking van fraude. Nadien vaardigde onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen een internationaal uitleveringsbevel tegen hem uit.

ZATERDAG 24 JUNI :

Bij verkeersongevallen op de Belgische wegen vallen er dit weekend 20 doden.

ZONDAG 25 JUNI :

In Werchter volgen zaterdag en zondag samen zo’n 140.000 mensen het optreden in de Voodoo-Loungetoernee van The Rolling Stones.

The Rolling Stones in Werchter : nog altijd even indrukwekkend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content