MAANDAG 29 MEI :

Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal (VVD) wil politieke partijen laten sponsoren door het bedrijfsleven. Hij reageert hiermee op het pleidooi van CDA-voorzitter Hans Helgers om de overheidssubsidies te verhogen.

Duitsland. De voormalige liberale ekonomieminister, Jürgen Möllemann, stelt zich officieel kandidaat voor de opvolging van buitenlandminister Klaus Kinkel als partijvoorzitter van de FDP. Op 9 juni moet hij het opnemen tegen Wolfgang Gerhard.

Wit-Rusland. Volgens het Russisch persbureau Interfax levert de tweede ronde van de parlementsverkiezingen nog altijd geen volledig parlement op. 174 van de 260 zetels blijven onbezet.

Oostenrijk. Kanselier Franz Vranitzky kondigt een wetsontwerp aan waardoor meer Oostenrijkse legereenheden moeten kunnen deelnemen aan internationale vredesmissies, vooral in Oost-Europa.

DINSDAG 30 MEI :

Italië. Het Milanese openbaar ministerie beslist om ex-premier en Forza Italia-voorzitter Silvio Berlusconi opnieuw te dagvaarden. De rechters van de operatie “propere handen” willen hem ondervragen over omkoping van rechercheurs van financiën door zijn concern Fininvest en over vermoedelijke belastingontduiking. (zie ook p. 152.)

Noord-Korea. De marine beschiet en entert een Zuidkoreaanse vissersboot die zich in de territoriale wateren bevindt. Bij het incident vallen volgens Zuidkoreaanse bronnen twee doden.

WOENSDAG 31 MEI :

Ierland. De Britse kroonprins Charles brengt voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van de Ierse republiek in 1921 een bezoek aan Dublin.

Rusland. President Boris Jeltsin zou nu toch de door Japan aangeboden hulp aanvaarden voor de slachtoffers van de aardbeving op het eiland Sachalin. In de stad Neftegorsk komen meer dan tweeduizend inwoners om. De stad is van de kaart geveegd.

DONDERDAG 1 JUNI :

Ruanda. Volgens de kabinetschef van de minister van Informatie moeten de drie militairen waarvoor België internationale aanhoudingsbevelen uitschreef, in Ruanda berecht worden. Hun misdaden vereisen dit en in Ruanda bestaat de doodstraf, aldus de minister.

Sri Lanka. Bij hevige gevechten tussen het leger en de Tamil-tijgers, die naar onafhankelijkheid streven in het oosten en noorden van het land, vallen minstens 56 doden.

Griekenland. Het parlement keurt een internationaal zeeverdrag goed waardoor Griekenland zijn territoriale wateren kan uitbreiden van zes naar twaalf zeemijl. Het is niet duidelijk of Athene ook echt van zijn recht zal gebruik maken. De beslissing bezwaart nog de moeilijke relatie met Turkije, waarvan de territoriale wateren de Griekse overlappen bij de Griekse eilanden voor zijn kust.

Cuba. President Fidel Castro laat zes dissidenten, onder wie de bekende mensenrechtenaktivisten Sebastian Arcos en Indamiro Restano, vervroegd vrij. Beiden verklaren hun vrijlating te zien als een eerste stap naar meer vrijheden en een grotere tolerantie.

VRIJDAG 2 JUNI :

Tadzjikistan. De vredesgesprekken tussen de regering en de islamitische rebellen leveren weinig op na elf dagen onderhandelen onder VN-toezicht.

Algerije. De twee leiders van het islamitisch heilsfront (Fis), Abassi Madani en Ali Belhadj, zitten opnieuw in de gevangenis. Volgens binnenlandminister Abderrahmane Meziane-Cherif gebeurt dit omdat ze geen kontrole meer hebben over hun basis.

Sachalin : de reddingsakties verlopen chaotisch en met te weinig middelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content