MAANDAG 27 MAART :

Zuid-Afrika. President Nelson Mandela ontslaat Winnie Mandela, de vice-minister van Kunst, Kultuur, Wetenschappen en Technologie. Tegen zijn voormalige echtgenote loopt een fraude-onderzoek.

EU. De Europese kommissie ontkent dat zij gegevens over de kerncentrale van Tsjernobyl verzwijgt.

Volgens de Britse krant The Observer toont een tussentijds rapport van een Europese groep aan dat de betonnen sarkofaag rond de in 1986 geëxplodeerde kernreaktor in zeer slechte staat is.

Irak. President Saddam Hoessein verwerpt het aanbod van de VS en Groot-Brittannië om een hoeveelheid olie te verkopen voor humanitaire doeleinden. Het voorstel is bedoeld om “de publieke opinie te misleiden en het handelsembargo te verlengen”, aldus vice-premier Tareq Aziz.

Cuba. President Fidel Castro ondertekent het “verdrag van Tlatelolko” dat van Latijns-Amerika een kernwapenvrije zone wil maken.

DINSDAG 28 MAART :

Italië. De politie arresteert twee oud-ministers op verdenking van korruptie.

Algerije. Uit protest tegen de moord door fundamentalisten op direkteur Mohammed Abderrahmani verschijnt alleen diens krant, El Moudhajid, met binnenin de voorpagina’s van de andere kranten. (zie ook p.139)

Libië. Leider Muammar Kadhafi wil de Mekka-bedevaarders overbrengen met de Libische luchtvaartmaatschappij. Daarmee zou hij het VN-embargo overtreden. Hij wil ook het lidmaatschap van de VN opgeven.

Aanleiding is het Amerikaanse voornemen om het embargo tegen Libië te verscherpen.

VS. “Forrest Gump” van Robert Zmeckis wint zes Oscars, waaronder die voor beste film, beste regie en beste akteur (Tom Hanks). Jessica Lange krijgt die van beste aktrice voor “Blue Sky”. De prijs van de niet-Engelstalige film gaat naar “Soleil Trompeur” van Nikita Mikhalkov die hiermee “Farinelli” van Gérard Corbiau verslaat.

WOENSDAG 29 MAART :

Frankrijk. Jacques Chirac, de Parijse burgemeester en favoriet voor het presidentschap, komt in opspraak omdat hij van de sociale woningdienst een luxe appartement huurt tegen een ongewoon lage prijs.

Rusland. De tentoonstelling “Verborgen schatten onthuld” in de Hermitage in St.-Petersburg toont ruim zeventig werken van beroemde impressionisten en post-impressionisten. Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger uit Duitsland meegenomen en bleven sindsdien verborgen.

DONDERDAG 30 MAART :

Rome. In zijn elfde encycliek Evangelium Vitae of het evangelie van het leven keurt Paus Joannes Paulus II de “kultuur van de dood” af, waarmee hij definitief eutanasie, abortus en genetische manipulatie veroordeelt.

Japan. Een onbekende schiet Takaji Kunimatsu neer, de chef van de nationale politie. Kunimatsu leidt het onderzoek naar de zenuwgas-aanval in de Tokyose metro.

Soedan. Het Volksbevrijdingsleger SPLA, de grootste rebellenbeweging, neemt in Zuid-Sudan een bestand van twee maanden in acht.

Het gaat hiermee in op het eenzijdige staakt-het-vuren van president Omar Hassan al-Bashir eerder op de week.

VRIJDAG 31 MAART :

Oostenrijk. Vier ministers van de sociaal-demokratische SPÖ verlaten de regering van kanselier Franz Vranitzky. De koalitie met de kristen-demokraten is nu al de helft van zijn socialistische ministers kwijt.

ZONDAG 2 APRIL :

Groot-Brittannië. Volgens de zondagskrant The Observer hebben de aktieve eenheden van het terroritische Iers Republikeins Leger (IRA) hun wapens overgedragen aan het hoofdkwartier.

Oekraïne. President Leonid Koetsjma neemt per dekreet de macht over in de Krim, een autonome regio waarvan twee derde van de bevolking uit volksrussen bestaat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content