MAANDAG 27 MEI :

Birma. Oppositieleidster en gewezen winnares van de Nobelprijs voor Vrede Aung San Suu Kyi organiseert voor het eerst in zes jaar een congres van haar Nationale Liga voor Democratie. Die won in 1990 de verkiezingen, maar werd door de militaire overheid buiten de wet gesteld en wordt vervolgd.

DINSDAG 28 MEI :

Italië.Filippo Verde, raadsheer bij het Hof van Cassatie, wordt aangehouden op verdenking van samenwerking met de georganiseerde misdaad in Rome. Vorige maand werd om dezelfde reden rechter Renato Squillante gearresteerd. Ook tegen vijf andere Romeinse rechters lopen onderzoeken wegens mogelijke omkoping.

VS.Jim Guy Tucker, die president Bill Clinton opvolgde als gouverneur van Arkansas, en James en Susan McDougal, twee voormalige zakenpartners van de Clintons, worden door een federale rechtbank in Little Rock schuldig bevonden aan fraude in het Whitewater-vastgoedproject. President Clinton had ten gunste van de drie getuigd. Tucker zal opstappen als gouverneur.

WOENSDAG 29 MEI :

EU. De Europese Commissie wil de Europese vissersvloot de komende zes jaren met veertig procent inkrimpen. Volgens Commissaris Emma Bonino is dat nodig om overbevissing tegen te gaan.

Frankrijk/Groot-Brittannië. De maatschappij Eurotunnel, die de tunnel onder het Kanaal tussen Calais en Folkstone uitbaat, wil de tarieven deze zomer fors verlagen. Eurotunnel kampt met zware schulden en wil zijn passagiersaantal opdrijven.

Zuid-Afrika. In de eerste multiraciale gemeenteraadsverkiezingen in Kaapstad, verslaat de Nasionale Party (NP) van ex-president Frederik-Willem De Klerk, het ANC van huidig president Nelson Mandela. Het was voor de NP de eerste verkiezing, nadat ze vorige maand uit de regering stapte.

DONDERDAG 30 MEI :

Algerije. De Algerijnse autoriteiten vinden de lijken van zeven Franse monniken die twee maanden geleden door de islamitische terreurgroep GIA waren ontvoerd en gedood. De GIA wil van Algerije een moslimstaat maken en voert acties tegen onder meer Frankrijk, omdat dat het regime in Algiers steunt.

VRIJDAG 31 MEI :

VS. In Los Angeles overlijdt Timothy Leary (75), die als professor psychologie in de jaren zestig berucht werd door zijn experimenten met LSD. Leary had een grote invloed op de flower-powergeneratie en de tegencultuur uit de jaren zestig en zeventig. Hij kwam herhaaldelijk in aanvaring met het gerecht.

VS. President Bill Clinton bevestigt China in zijn statuut van meest bevoorrechte handelspartner. De meeste partners van de VS genieten van dat statuut, dat verlaagde invoerrechten toestaat. Voor China kwam het statuut in het gedrang nadat vorige maand een conflict ontstond over de namaak van Amerikaanse producten.

ZATERDAG 1 JUNI :

India. In Bangalore overlijdt Neelam Sanjeeva Reddy (83), van ’77 tot ’82 de zesde president van India.

ZONDAG 2 JUNI :

VN. In het Turkse Istanbul begint Habitat II, een twaalf dagen durende VN-conferentie over de overbevolking in de steden. Twintig jaar na Habitat I wordt opnieuw gepraat over het recht op goede huisvesting, waarvan de juridische afdwingbaarheid grote problemen stelt.

Bosnië. In Genève bevestigen leden van de contactgroep voor Bosnië dat de verkiezingen, zoals in het Dayton-akkoord voorzien, in september plaatsvinden. De Servische president Slobodan Milosevic wil geen garanties geven dat de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic tegen dan van het politiek toneel verwijderd is, zoals de Moslims eisen. (zie ook p. 30.)

Groot-Brittannië. Staatssecretaris voor Wales Rod Richards treedt af nadat bekend wordt dat hij een buitenechtelijke verhouding heeft. Sinds het aantreden van Major is Richards al het tiende regeringslid dat om die reden ontslag moet nemen.

Whitewater drijft de Clintons in het nauw.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content