VRIJDAG 24 MEI :

De Amerikaanse bariton Stephen Salters wint de derde Internationale Koningin Elisabeth-wedstrijd Zang. (zie ook p. 76.)

ZONDAG 26 MEI :

Landskampioen Club Brugge wint de voetbalbeker van België.

DINSDAG 28 MEI :

Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CVP) stelt in zijn beleidsbrief over de multimedia dat telecommunicatie een materie is voor de deelstaten. Die zijn wel bevoegd voor radio en televisie, niet voor telecommunicatie en post.

Treinbestuurders leggen gedurende een kwartier het werk neer ter herdenking van hun collega Claude De Smet. Die kwam om het leven toen jongens een steen naar de trein gooiden.

WOENSDAG 29 MEI :

Vijf aspirant-officieren worden veroordeeld wegens ?het aantasten van de eerbaarheid? van een vrouwelijke collega. De krijgsraad stelt dat er onder jonge militairen een seksistisch klimaat heerst. Het ministerie van Defensie wil de problemen aanpakken.

Na lange en moeizame onderhandelingen gaat Telenet van start. Het wil alle kabeltelevisienetwerken verbinden in een interactief breedbandnet. Dat is een combinatie van telefoon en televisielijnen. Het netwerk moet tegen eind volgend jaar operatief zijn en zal naar schatting 650 extra banen opleveren.

DONDERDAG 30 MEI :

De wapenfabriek FN, nu Herstal, schrapt wereldwijd 741 van de 3.650 banen in dertien vestigingen in zeven landen. In België gaan vierhonderd jobs verloren. De bedrijfsleiding hoopt dat de meesten worden opgevangen via brugpensioenen. Herstal herstructureert omdat sinds 1991 de vraag naar wapens is afgenomen.

Tussen Brussel en Parijs rijdt voortaan een hoge-snelheidstrein (hst). De NMBS verwacht zich aan een hoog rendement van de snelle verbinding, maar de vakbonden vrezen dat de slechte financiële resultaten van het hst-project op termijn zullen leiden tot nieuwe inleveringen van het binnenlandse net.

Vanaf 1 september moeten alle passagiers in een auto een gordel dragen. Vrijgesteld zijn kinderen beneden de drie jaar en chauffeurs kleiner dan anderhalve meter. Ook zwangere vrouwen moeten voortaan een gordel dragen. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid verwacht dat er door de nieuwe maatregelen, jaarlijks 7.300 verkeerslachtoffers minder zullen vallen.

VRIJDAG 31 MEI :

Europees parlementslid José Happart(PS) wil na de volgende verkiezingen minister worden in de Waalse regering. Daartoe zal hij wel naar Wallonië moeten verhuizen.

De 72-jarige auteur Gust Gils krijgt de driejaarlijkse prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de permanente hoge kwaliteit van zijn werk. Gils was in 1955 een van de stichters van het tijdschrift Gard Sivik. Aan de prijs is een bedrag van één miljoen frank verbonden.

ZATERDAG 1 JUNI :

De openbare verkoop van de scheepswerf Boel brengt 95 miljoen frank op. De helft daarvan gaat naar de grootste schuldeiser, de overheidsholding Gimvindus. De andere helft moet de compensaties opleveren voor de 250 ontslagen kaderleden en bedienden.

Voormaligvice-premierGuy Coëme (PS), onlangs veroordeeld in de Uniop-fraudezaak, wordt voorzitter van de Luikse VZW April, die zuivere intercommunales promoot en er technische, economische, sociale en culturele informatie over verstrekt.

ZONDAG 2 JUNI :

Bij referendum kiest de bevolking van Namen het station als nieuwe vestigingsplaats voor het Waalse parlement. Guy Spitaels (PS), voorzitter van het Waals parlement, zegt echter dat de politici zullen beslissen.

MAANDAG 3 JUNI :

Een zware brand in Hoboken legt het rubberbedrijf Umac-Midwest in de as. De brandweer vermoed dat de brand werd aangestoken.

Op 59-jarige leeftijd overlijdt Gilbert Stapelaere, twaalfvoudig Belgisch rallykampioen.

Stephen Salters won de Koningin Elisabeth-wedstrijd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content