VRIJDAG 13 APRIL.

Verenigde Staten. De bemanning van het veelbesproken Amerikaanse spionagevliegtuig maakt bekend dat ze even voor de noodlanding op het Chinese eiland Hainan de gevoelige informatie van de spionageapparatuur heeft vernield.

Joegoslavië. Voormalig president Slobodan Milosevic verlaat het ziekenhuis en wordt weer in de gevangenis opgesloten.

ZONDAG 15 APRIL.

Verenigde Staten. The Washington Post meldt dat het ministerie van Defensie de ontwikkeling van een nieuw kernwapen onderzoekt. De bom moet diep onder de grond gelegen doelen kunnen uitschakelen.

MAANDAG 16 APRIL.

Afghanistan. De tweede man van het fundamentalistische Taliban-bewind, mullah Mohammad Rabbani (45), overlijdt aan leverkanker.

Noord-Korea. Volgens de Verenigde Naties wordt Noord-Korea bedreigd door hongersnood.

DINSDAG 17 APRIL.

Oostenrijk. Het tijdschrift Profil meldt dat illegale reparaties in de skitreintunnel in Kaprun de oorzaak zijn van de tunnelbrand in november 2000 waarbij 155 mensen om het leven kwamen.

Pers. In 2000 zijn volgens Reporters zonder Grenzen 32 journalisten gedood. Op 1 april dit jaar zaten nog 74 journalisten gevangen. Een derde van de wereldbevolking leeft in landen waar geen persvrijheid bestaat.

WOENSDAG 18 APRIL.

Verenigde Staten. De Federal Reserve (Fed), de centrale bank, verlaagt totaal onverwacht haar rentetarieven met 50 basispunten. De Fed Fundsrente daalt tot 4,5 procent, het laagste peil sinds 1994.

DONDERDAG 19 APRIL.

Joegoslavië. Het leger geeft voor het eerst openlijk toe dat militairen in het voorjaar van 1999 in de opstandige provincie Kosovo oorlogsmisdaden hebben begaan.

VRIJDAG 20 APRIL.

Congo. Zo’n 120 Marokkaanse VN-militairen nemen in de stad Kisangani posities in. Zij moeten erop toezien dat de partijen zich aan het afgesproken bestand houden. ( Zie ook pag. 112)

Verenigde Naties. De VN-Mensenrechtencommissie in Genève veroordeelt Rusland scherp wegens ‘buitensporig’ gebruik van geweld in Tsjetsjenië.

ZATERDAG 21 APRIL.

Duitsland. De justitie staakt het onderzoek tegen minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer in verband met het proces tegen ex-RAF-lid Joachim Klein.

ZONDAG 22 APRIL.

Midden-Oosten. De Egyptische president Hosni Mubarak zegt in een interview in het Duitse weekblad Der Spiegel dat de Israëlische premier Ariel Sharon geen interesse heeft in een vreedzame regeling met de Palestijnen. ( Zie ook pag. 106)

Israël. Bij een bomaanslag nabij Tel Aviv vallen twee doden en een 40-tal gewonden. Een van de doden is de Palestijnse bommenlegger.

Turkije. In Istanbul overlijden opnieuw drie hongerstakers die protesteren tegen de hervorming van het gevangeniswezen. In totaal zijn al 17 actievoerders omgekomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content