MAANDAG 9 APRIL.

Zuid-Korea. Uit protest tegen de publicatie van een omstreden Japans geschiedenisboek voor de scholen roept Seoel zijn ambassadeur terug uit Japan.

Nederland. In Kootwijkerbroek zet de politie het waterkanon in tegen een blokkade van boze boeren die proberen veekeurders tegen te houden.

Golf. De Amerikaan Tiger Woods (25) wint de US Masters in Augusta. Eerder was hij al de beste in US Open, British Open en PGA Championship. Hij is de enige die de vier Grand Slamtoernooien op rij kon winnen.

Verenigde Staten. President George Bush schrapt in zijn begroting voor 2002 voor 2,3 miljard dollar (100 miljard frank) uit diverse milieuprogramma’s.

DINSDAG 10 APRIL.

Nederland. Eerste en Tweede Kamer besluiten dat prins Constantijn, de derde zoon van koningin Beatrix, mag trouwen met Laurentien Brinkhorst en dus het recht op troonopvolging behoudt.

Oostenrijk. De Oostenrijkse historicus Thomas Wang vindt het verloren gewaande archief van de Gestapo van Wenen terug. De zowat 12.000 documenten liggen gewoon in het archief van de stad Wenen.

Vrouwenhandel. Volgens een verslaggever van de VN-commissie Mensenrechten neemt de handel in vrouwen toe in regio’s waar VN-blauwhelmen zijn gestationeerd.

Vaticaan. Uit het Annuario Pontificio voor 2001 blijkt dat er wereldwijd 1,04 miljard katholieken zijn. Voorts zijn er 4482 bisschoppen, 405.009 priesters en 809.351 vrouwelijke religieuzen. Het Vaticaan onderhoudt met 174 landen diplomatieke betrekkingen.

WOENSDAG 11 APRIL.

Spanje. De regionale overheid van de Balearen voert een zogenaamde ecobelasting in. Vakantiegangers zullen vanaf november één euro per persoon per dag moeten betalen. De opbrengsten (geschat op jaarlijks 2,8 miljard frank) gaan naar de bescherming van het milieu en de verbetering van de bestaande vakantie-infrastructuur.

Turkije. Zo’n 70.000 handelaars betogen in de hoofdstad Ankara tegen de regering. Zij eisen het ontslag van premier Bulent Ecevit (76) en zijn regering. De handelaars zijn woedend naar aanleiding van de stijgende rente, de depreciatie van de lira tegenover de dollar en de opflakkering van de inflatie.

Europa. De Europese Commissie wil een overgangsperiode van vijf plus twee jaar voor het vrij verkeer van werknemers uit de Oost-Europese kandidaat-EU-landen.

Nederland. In het Friese dorpje Ee, in Noord-Nederland, wordt een haard van mond- en klauwzeer ontdekt. Tot nu toe beperkte MKZ zich tot Midden-Nederland.

Zuid-Afrika. Tijdens een voetbalwedstrijd in Johannesburg worden minstens 43 mensen vertrappeld. Veel belangstellenden probeerden het al overvolle stadion binnen te dringen.

DONDERDAG 12 APRIL.

Joegoslavië. Oud-president Slobodan Milosevic (59) wordt met hartklachten en hoge bloeddruk van de gevangenis naar een streng bewaakt militair ziekenhuis overgebracht. ( Zie ook pag. 110)

Filipijnen. Op het eiland Jolo bevrijdt het leger de laatste westerse gijzelaar, een 25-jarige Amerikaan, uit de handen van de moslimrebellen van Abu Sayyaf.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content