Zo’n 400 werknemers van bandenproducent Continental in Herstal voeren actie bij de afdeling Mechelen. Zo protesteren ze tegen de sluiting van hun vestiging waardoor 700 van de 800 werknemers hun baan zullen verliezen.

ù Afgelopen jaar kregen 50.000 jongeren een baan in het kader van het Rosettaplan van minister van Arbeid Laurette Onkelinx (PS). Vier op de tien jongeren die stage liepen, kregen een contract van lange duur.

ù Tegen 2005 dreigt een tekort van 1700 onderwijzers in het lager onderwijs en van 600 licentiaten in het middelbaar onderwijs. Dat blijkt uit een studie van minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD).

Dinsdag 3 april.

Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) en de vakbonden komen overeen dat tegen juni 420 extra cipiers aangeworven kunnen worden. Zo kunnen de huidige cipiers deze zomer vakantie opnemen.

Woensdag 4 april.

CVP-politicus Karel Blanckaert overlijdt op 69-jarige leeftijd. In de jaren zestig was hij volksvertegenwoordiger, later werd hij fractieleider in de Kamer.

ù Binnenkort wordt het Koninklijk Besluit van kracht dat strengere veiligheidsregels voor speeltuinen vastlegt. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid zal grotendeels bij de eigenaars gelegd worden.

Donderdag 5 april.

Gewezen minister van Defensie Guy Coëme (PS) stapt weer in de politiek. Hij werd vijf jaar uit zijn politieke rechten ontzet wegens zijn betrokkenheid bij de Uniop-zaak. Hij hoopt in 2006 weer burgemeester van Borgworm te worden.

ù Vlamingen zijn vooral bezorgd over milieuvervuiling, drugsgebruik bij jongeren en de verkeersdrukte. Dat blijkt uit cijfers uit Vlaamse Regionale Indicatoren (Vrind), een statistische publicatie die alle Vlaamse beleidsdomeinen bestrijkt.

ù In het Antwerpse Retie wordt een geval van BSE vastgesteld. Drie dagen eerder gebeurt hetzelfde in het Oost-Vlaamse Evergem. De twee gevallen brengen het aantal ontdekte BSE-gevallen in 2001 op acht.

Vrijdag 6 april.

Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) heeft een ontwerp van Koninklijk Besluit klaar om de verplichte tweetaligheid van magistraten te versoepelen. Hij wil de rekrutering van magistraten vergemakkelijken en de gerechtelijke achterstand inhalen.

ù Duizenden eigenaars hebben een te hoge grondbelastingaanslag gekregen. Net als vorig jaar werden bepaalde sociale kortingen niet doorgerekend. De administratie heeft het over een computerfout.

ù De Britse keten Marks & Spencer (M&S) heeft de wetgeving rond bedrijfssluitingen niet gerespecteerd. M&S kondigde in de pers de sluiting van alle winkels op het Europese continent aan, maar dat soort beslissingen moet eerst aan de ondernemingsraad gemeld worden.

Zaterdag 7 april.

Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) wil het gemeentelijk, provinciaal en gemeenschapsonderwijs tot één net, met één koepel laten samensmelten.

Zondag 8 april.

De Italiaan Gianluca Bortolami wint de 85ste editie van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Hij haalt het in de eindspurt van de Nederlander Erik Dekker.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content