MAANDAG 26 MAART.

Kenia. Bij een brand in een internaat in het district Machakos komen minstens 58 scholieren om. Volgens de politie is de brand aangestoken.

Spanje. De Russische zakenman en mediamagnaat Vladimir Goesinsky verlaat tegen betaling van een borgsom van 240 miljoen frank (6 miljoen euro) de gevangenis van Valdemoro, nabij Madrid. Goesinsky wordt in Rusland gezocht wegens fraude.

DINSDAG 27 MAART.

Frankrijk. Premier Lionel Jospin neemt twee vrouwen op in zijn regering ter vervanging van twee mannen die hun pas verworven burgemeesterschap verkiezen boven hun titel van staatssecretaris. Marie-Noëlle Lieneman wordt staatssecretaris voor Huisvesting en Paulette Guinchard-Kunstler krijgt Bejaardenzorg.

Congo. Volgens Amnesty International worden minstens 100 militairen en burgers uit het oosten van het land door het huidige bewind vastgehouden zonder enige vorm van aanklacht.

Macedonië. De Europese Unie en de NAVO betuigen hun steun aan de Macedonische regering die de etnisch Albanese rebellen op de heuvels rond Tetovo verdreef.

WOENSDAG 28 MAART.

Verenigde Staten. President George W. Bush is tegen het verdrag van Kyoto dat een beperking van het broeikaseffect beoogt. De Amerikaanse regering wil af van het verdrag dat de vorige president, Bill Clinton, ondertekende, maar dat nog niet werd geratificeerd.

Duitsland. Milieuactivisten houden in Dannenberg meer dan 12 uur Castor tegen, de trein die Duits kernafval van Frankrijk (La Hague) terug naar Duitsland (Gorleben) brengt.

DONDERDAG 29 MAART.

Milieu. Zeven landen, gelegen aan de Chinese Zee en de Thaise Golf (Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam) ondertekenen in Bangkok een overeenkomst over de bescherming van hun zeeklimaat.

Economie. Twee Europese multinationals, de winkelketen Marks & Spencer en de voedingsproducent Danone schrappen samen 7000 banen. In België verliezen ruim 500 werknemers hun job: 315 bij M&S en een 200-tal bij Danone.

( Zie ook pag. 40)

VRIJDAG 30 MAART.

Nederland. Koningin Beatrix kondigt officieel de verloving aan van kroonprins Willem-Alexander (33) met de Argentijnse Maxima Zorreguieta (28).

ZATERDAG 31 MAART.

Stunt. De Brit Jim Shekhdar (54) slaagt er als eerste in om zonder bevoorrading onderweg de Stille Oceaan over te steken met een roeiboot. Hij vertrok op 29 juni vanuit Peru en kwam op 30 maart in Australië aan.

ZONDAG 1 APRIL.

Rusland. In Moskou betogen zo’n 20.000 mensen voor het behoud van de persvrijheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content