Maandag 19 maart.

Er dreigt een personeelstekort bij de Antwerpse politie. Te weinig voormalige rijkswachters stappen naar de lokale politie over, 200 agenten gaan vervroegd met pensioen en 200 anderen moeten ter beschikking staan van de federale politie.

-Voor het begin van de Landbouwraad voeren 150 leden van de Europese Coalitie voor Landbouwdieren actie tegen veetransporten over lange afstanden. De actievoerders vragen dat het vee zo dicht mogelijk bij de fokplaats geslacht wordt.

– Hoogleraar Kerkelijk Recht Rik Torfs stelt voor dat kardinaal Godfried Danneels zich met Rent a Priest (RaP) verzoent. RaP is het initiatief van een aantal geschorste katholieke priesters, onder wie Rudy Borremans, die toch ceremonies uitvoeren.

Dinsdag 20 maart.

Anja Hermans, militante van het Animal Liberation Front (ALF), wordt veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor de aanslag op de auto van een Antwerpse onderzoeksrechter. Haar vriend en medeplichtige krijgt vier jaar celstraf.

-Het parket van Hasselt vraagt de vervolging van gewezen CVP-partijsecretaris en ex-minister van Defensie Leo Delcroix. Die wordt verdacht van schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken in het dossier van de milieuboxen.

Woensdag 21 maart.

België is na Griekenland het meest racistische land van Europa. Dat blijkt uit een studie van het Europees Waarnemingscentrum voor Racisme en Vreemdelingenhaat.

-Het ministerie van Financiën slaagt er slechts in om één tot vier procent van alle belastingaangiften te controleren. Vennootschappen zouden dat weten en hun aangifte systematisch verlagen.

-Het katholieke weekblad Kerk en Leven spreekt zich uit tegen de plannen van de overheid om het Te Deum af te schaffen en de kruisbeelden uit de rechtszalen weg te halen. Het haalt ook uit naar de CVP omdat die bereid is het burgerlijk en kerkelijk huwelijk los te koppelen. ( Zie ook pag. 12)

-De wetsvoorstellen over euthanasie en palliatieve zorg worden in de senaatscommissie over euthanasie goedgekeurd.

Donderdag 22 maart.

In de Dendermondse gemeenteraad stemt de VLD voltallig voor een Vlaams Blokker als vertegenwoordiger van de gemeente in de intercommunale Dender, Durme en Schelde. Burgemeester Norbert De Batselier (SP) schorst de vergadering.

Vrijdag 23 maart.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert dat kinderen onder de vier jaar het nieuwe vaccin tegen hersenvliesontsteking zouden krijgen. Het vaccin beschermt tegen één specifiek type van meningitis.

Zaterdag 24 maart.

Nieuwe opvanggezinnen zullen een premie van 15.000 frank (372 euro) krijgen. Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) aan. De Vlaamse regering zal ook de premie voor een ongevallenverzekering voor opvanggezinnen betalen.

Zondag 25 maart.

In Oostende wordt Mohammed Mourhit wereldkampioen veldlopen. Hij behaalt daarmee zijn tweede opeenvolgende wereldtitel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content