MAANDAG 19 MAART.

Media. Het Comité ter Berscherming van Journalisten (CPJ) maakt bekend dat vorig jaar 24 journalisten om het leven zijn gekomen bij de uitoefening van hun beroep. Van die 24 werden er 16 vermoord.

DINSDAG 20 MAART.

Spanje. In de Baskische plaats Lasarte, nabij San Sebastian, wordt de socialistische politicus Froilan Elespe (54) doodgeschoten, vermoedelijk door leden van de afscheidingsbeweging ETA.

Scheepvaart. De onder Maltese vlag varende tanker Balu, met 8000 ton zwavelzuur aan boord, vergaat in de Golf van Biskaje. De 23 bemanningsleden worden gered.

Verenigde Staten. De Federal Reserve verlaagt de rente opnieuw met 50 basispunten, tot 5 procent. Beleggers reageren negatief.

Macedonië. Het leger opent in Tetovo een offensief tegen de etnisch Albanese rebellen, die 24 uur de tijd krijgen om hun wapens neer te leggen of het land te verlaten.

WOENSDAG 21 MAART.

Rusland. Volgens het ministerie van Gezondheid worden jaarlijks 2,1 miljoen zwangerschappen vrijwillig onderbroken, tegenover 1,7 miljoen geboortes.

Spanje. Voor de vierde keer in een maand trekken tienduizenden Spanjaarden de straat op om te protesteren tegen het terrorisme van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

China. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn in 1999 minstens 1263 veroordeelden terechtgesteld. Dat is de helft van alle executies in de wereld dat jaar.

DONDERDAG 22 MAART.

Verenigde Naties. Secretaris-generaal Kofi Annan (62) kondigt aan dat hij kandidaat is voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Sinds 1 januari 1997 staat de Ghanees aan het hoofd van de VN.

Frankrijk. Boerenleider José Bové wordt in beroep in Montpellier veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 3 maanden en een boete van 6000 Franse frank (914,7 euro) voor het toebrengen van schade aan een McDonald’s in Millau en voor de opsluiting van ambtenaren in Rodez.

Afghanistan. De Taliban-regering toont in het nationaal museum van Kabul de vernietigde beelden van niet-islamitische oorsprong. Het zou gaan om ongeveer 40 kunstwerken.

VRIJDAG 23 MAART.

Europa. De Russische president Vladimir Poetin, eregast op de Europese top in Stockholm, vraagt de landen van de Europese Unie een oplossing te vinden voor de Russische enclave Kaliningrad.

Greenpeace. David Fraser McTaggart (68), een van de oprichters van Greenpeace, komt om bij een auto-ongeluk nabij Perugia in Italië.

ZONDAG 25 MAART.

Duitsland. Verkiezingen in de deelstaten Rijnland-Palts en Baden-Württemberg leveren geen grote veranderingen op. In beide staten blijft de verliezende FDP onveranderd meeregeren: met de CDU in Baden-Württemberg en met de SPD in Rijnland-Palts.

Oostenrijk. Bij deelstaatverkiezingen in Wenen lijdt de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider fors verlies (van 27,9 naar 20,1 procent), maar ze blijft wel de tweede partij. De sociaal-democraten (SPÖ) behalen met 46,9 procent van de stemmen een absolute zetelmeerderheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content