MAANDAG 5 MAART.

Saudi-Arabië. In een tumult in Jamarat, vlak bij de bedevaartsplaats Mekka, komen zeker 40 moslims om het leven en raken 168 anderen gewond tijdens de rite van de steniging van satan.

Kroatië. Oud-generaal Mirko Norac (33) en vier anderen worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tegen Servische burgers in 1991 in het stadje Gospic.

Verenigde Staten. In een middelbare school in Santee (Californië) opent een leerling het vuur op medeleerlingen. Balans van de schietpartij: 2 doden en 13 gewonden.

DINSDAG 6 MAART.

Verenigde Staten. Vice-president Dick Cheney (60) ondergaat een hartkathederisatie. Een vernauwde kransslagader wordt wijder gemaakt. Cheney werd eerder al vier keer door een hartaanval getroffen.

Macedonië. Het leger wordt in staat van paraatheid gebracht als reactie op incidenten in het noorden van het land. Albanese extremisten controleren daar een dorp aan de (gesloten) grens met Kosovo. ( Zie ook pag. 94)

WOENSDAG 7 MAART.

China. Bij een vuurwerkexplosie in een basisschool in de provincie Jiangxi komen een leraar en minstens 41 kinderen om het leven. Naast de school was er een illegale vuurwerkfabriek, waarin kinderen moesten werken om de school financieel te helpen.

Israël. De regering van nationale eenheid van premier Ariel Sharon krijgt het vertrouwen van het parlement. Het kabinet telt 26 ministers.

Unicef. De VN-kinderorganisatie lanceert naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag een campagne tegen kinderhuwelijken.

DONDERDAG 8 MAART.

Italië. President Carlo Azeglio Ciampi ontbindt het parlement om de weg vrij te maken voor verkiezingen op 13 mei. Het nu ontbonden parlement is pas het vijfde sinds de Tweede Wereldoorlog dat zijn termijn van vijf jaar volmaakt.

Chili. Het hof van beroep in Santiago bevestigt de gerechtelijke procedure die tegen ex-dictator Augusto Pinochet is ingezet.

Noord-Ierland. Het Iers Republikeins Leger (IRA) zegt bereid te zijn tot overleg met de ontwapeningscommissie voor Noord-Ierland.

VRIJDAG 9 MAART.

Verenigd Koninkrijk. De voormalige minister voor Noord-Ierland, Peter Mandelson, is vrijgesproken van ‘laakbaar gedrag’ in de zaak-Hinduja. Die affaire dwong hem in januari tot aftreden.

ZATERDAG 10 MAART.

Israël. De Palestijnse leider Yasser Arafat roept op de vredesbesprekingen te hervatten. Premier Ariel Sharon zal geen militairen naar de Palestijnse gebieden sturen.

ZONDAG 11 MAART.

Italië. 270 steden nemen deel aan de autoloze zondag. Dat is dubbel zoveel als op de vorige autoloze dag in februari.

Vaticaanstad. Paus Johannes Paulus II verklaart 233 priesters, kloosterlingen en leken, slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog in de jaren ’30, zalig.

Mexico. Na een mars van twee weken bereiken de Zapatista-rebellen het centrum van Mexico-stad. Ze eisen autonomie voor de indianen in de zuidelijke staat Chiapas.

Verenigd Koninkrijk. Op de dag dat de minister van Landbouw, Nick Brown, verklaart dat de mond- en klauwzeerziekte onder controle is, worden in Groot-Brittannië 18 nieuwe gevallen van MKZ ontdekt. In totaal zijn dat er al 164.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content