MAANDAG 8 APRIL. Irak. President Saddam Hoessein kondigt in een televisietoespraak aan de olie-export voor minstens 30 dagen op te schorten, tot het Israëlische leger zich onvoorwaardelijk terugtrekt uit de bezette Palestijnse gebieden.

Nederland. Zangeres Conny Vandenbos sterft op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Ze was vooral bekend van de hits ?Roosje, m?n roosje? en ?Sjakie van de hoek?.

Verenigde Staten. Jeansfabrikant Levi Strauss kondigt aan dat hij zes fabrieken gaat sluiten. 3300 mensen zullen hun baan verliezen.

Algerije. Het parlement stemt in met de erkenning van de Berbertaal als officiële landstaal, naast het Arabisch. De maatregel geldt als de belangrijkste stap om de spanningen tussen Berbers en Arabieren te verminderen.

Tsjechië. De theatermaker Josef Svoboda sterft op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte. Svoboda was vooral bekend als de schepper van het ?Laterna Magika?, het wereldberoemde theater in Praag. Het theater wou op een vernieuwende manier filmbeelden combineren met de actie van het toneel.

DINSDAG 9 APRIL. Verenigd Koninkrijk. Meer dan een miljoen mensen nemen in Londen afscheid van de Queen Mum. Die overleed op 30 maart en was bijna 102.

DONDERDAG 11 APRIL. Verenigd Koninkrijk. De scheppers van het schaap Dolly kondigen aan dat ze binnenkort beginnen met het klonen van menselijke embryo?s voor medische doeleinden. Dolly was in 1996 het eerste ge-kloonde dier ter wereld. (Zie ook p. 9)

Tunesië. Bij een explosie in de buurt van een Ghriba-synagoge op het Tunesische eiland Djerba, komen minstens zestien mensen om het leven. Ongeveer twintig anderen raken gewond. De Ghriba-synagoge is het oudste joodse gebedshuis in Afrika.

VRIJDAG 12 APRIL. Afghanistan. Bij een aardbeving in het noorden van Afghanistan vallen minstens 50 doden. De schok had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Vorige maand vielen er ook al honderden doden bij een aardbeving.

ZATERDAG 13 APRIL. Joegoslavië. De voormalige Servische minister van Binnenlandse Zaken, Vlajko Stojiljkovic, sterft in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Donderdag schoot Stojiljkovic zich voor het parlementsgebouw in Belgrado door het hoofd. Hij werd door het Joegoslavië-tribunaal gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo.

Hongarije. In Boedapest betogen anderhalf miljoen mensen tegen een mogelijke linkse verkiezingsoverwinning. Op 7 april won de socialistische oppositie de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Op 21 april volgt de tweede stemronde.

ZONDAG 14 APRIL. Oost-Timor. Bijna 90 procent van de stemgerechtigden komt opdagen voor de eerste presidentsverkiezingen. Voormalig verzetsleider Xanana Gusmao wordt waarschijnlijk verkozen tot de eerste president, hoewel de verkiezingsuitslag nog niet officieel bekrachtigd is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content