MAANDAG 15 APRIL. De raadkamer van Neufchâteau verlengt het voorarrest van Marc Dutroux, Michèle Martin en Michel Lelièvre.

l Het stadsbestuur van Mechelen voert een ‘overlastbelasting’ in. Personen die herhaaldelijk opgepakt worden voor verstoring van de openbare orde en andere kleine misdrijven moeten 49 euro betalen. Juristen onderzoeken de rechtsgeldigheid van het systeem.

DINSDAG 16 APRIL. Zillionbaas Frank Verstraeten blijft voorlopig aangehouden. De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Antwerpen verwerpt de eerdere vrijlating door de raadkamer.

l Vierentachtig procent van het personeel van de kerncentrale in Tihange stemt voor het ontwerpakkoord van vakbonden en directie. Daarmee komt een einde aan een sociaal conflict dat al veertien maanden aansleept.

WOENSDAG 17 APRIL. De kamercommissie justitie keurt de wetsvoorstellen euthanasie en palliatieve zorg goed. De paars-groene meerderheid verwerpt unaniem de 160 amendementen van de oppositie en wijzigt geen letter aan de oorspronkelijke tekst. Die raakte in oktober vorig jaar, na een debat van twee jaar, door de Senaat.

l De nationale voetbalploeg speelt 1-1 gelijk tegen Slovakije in een oefeninterland ter voorbereiding van het WK 2002 in Korea en Japan.

l De Arkvaders van Anne Provoost wint in Amsterdam de prijs voor beste jeugdboek. In 1995 won de Vlaamse schrijfster al de Gouden Uil met haar ondertussen verfilmde debuut Vallen.

DONDERDAG 18 APRIL. Maurice De Velder neemt ontslag als bestuurder bij de mediagroep Think-Media, bekend van het radiostation 4FM en de bladen P-Magazine en Ché. Het ontslag van De Velder houdt rechtstreeks verband met de gerechtelijke onderzoeken waarin Think-Media betrokken is. Het Antwerpse gerecht heeft een internationaal opsporingsbevel tegen De Velder uitgevaardigd.

l Het bestuur van het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, staat unaniem achter Jan Renders (53), de enige kandidaat-opvolger van voorzitter Theo Rombouts (61). De officiële bekrachtiging gebeurt op een congres op 15 juni.

VRIJDAG 19 APRIL. De Vlaamse regering keurt een decreet goed van minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt (SP.A) waardoor collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) op Vlaams niveau kunnen worden afgedwongen. Vroeger gebeurde dat vaak op federaal niveau over materies waarvoor Vlaanderen bevoegd is.

l Er komt een volwaardig statuut voor partners van zelfstandigen die meewerken in de zaak. Vanaf volgend jaar kan men het aanvragen en begin 2006 wordt het de norm.

ZATERDAG 20 APRIL. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stelt een nieuw partijbestuur samen. Vlaams parlementslid Kris Van Dijck wordt de partijsecretaris, kamerlid Frieda Brepoels en professor Eric Defoort zijn de nieuwe ondervoorzitters. Over de opvolging van voorzitter Geert Bourgeois wordt op het ledencongres op 4 en 5 mei in Leuven beslist.

ZONDAG 21 APRIL. Zowat zeshonderd onthaalmoeders en sympathisanten protesteren in Brussel tegen wat ze het ‘nepstatuut’ noemen dat minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft uitgewerkt. Die verklaarde dinsdag nog dat hij het voorstel enkel zou doorvoeren als de sector ermee akkoord gaat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content