Vrijdag 26 april. Europese Unie. De Europese Unie zal in de toekomst nauwer samenwerken met de VS op het vlak van misdaad- en terrorismebestrijding. Dat beslissen de vijftien ministers van Justitie van de EU-lidstaten in Luxemburg. Over een gezamenlijke aanpak van kinderporno en seksuele uitbuiting van minderjarigen komen ze niet tot een akkoord.

Duitsland. Na het drama waarbij een Duitse scholier in Erfurt zeventien mensen doodschoot, wil bondskanselier Gerhard Schröder met de ministers-presidenten van de deelstaten overleggen over een verscherping van de wapenwet.

Zaterdag 27 april. Turkije. President Ahmet Necdet Sezer stelt zijn veto tegen de amnestieverlening voor Mehmet Ali Agça. Die pleegde in 1981 een aanslag op paus Johannes Paulus II.

Verenigde Staten. Op 85-jarige leeftijd overlijdt Ruth Handler, de ontwerper van de wereldberoemde Barbiepop.

Zondag 28 april. Indonesië. Op de Molukken vallen minstens veertien doden na een aanval van moslimextremisten op christenen. Hiermee lijkt een einde te komen aan het vredesakkoord dat in februari gesloten werd tussen beide partijen.

Verenigd Koninkrijk. Premier Tony Blair wil de kinderbijslag aan ouders van ontspoorde kinderen schrappen. Ook komen er politieagenten op bepaalde Britse scholen. Deze maatregelen passen in de strijd van Labour tegen de groeiende jeugdcriminaliteit.

Maandag 29 april. Verenigde Staten. De VS krijgt zijn zetel in de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties terug. Vorig jaar werd de VS uit de commissie weggestemd.

Rusland. De Tsjetsjeense rebellen bevestigen de dood van hun leider Omar Hattab. Het overlijden van Hattab betekent voor de Russen een van de grootste successen sinds de inname van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny twee jaar geleden. Ook van een andere Tsjetsjeense rebellenleider, Sjamil Bassajev, wordt gezegd dat hij gesneuveld is.

Zweden. Zweden kant zich als eerste EU-land tegen economische sancties tegen de Verenigde Staten, als gevolg van het staalconflict tussen Europa en Amerika.

Noord-Korea. Pyongyang vraagt de gewezen Amerikaanse president Bill Clinton om te bemiddelen in het oplopend conflict tussen Washington en Noord-Korea.

Dinsdag 30 april. Zimbabwe. President Robert Mugabe kondigt de noodtoestand af wegens extreme droogte. Volgens de VN wordt een half miljoen mensen bedreigd door voedseltekort.

Woensdag 1 mei. Spanje. Enkele uren voor de aftrap van de Champions-Leaguewedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona ontploft een bomauto nabij het Bernabeustadion in Madrid. Bij de aanslag raken zeven mensen gewond. De Baskische separatisten van de ETA eisen de aanslag op.

Donderdag 2 mei. Filipijnen. In een buitenwijk van de stad Cotabato komen zeven mensen om en raken 127 anderen gewond bij een granaatontploffing. Ontevreden jongeren hadden het projectiel tijdens een optreden in het publiek gegooid.

India. Zeker 45 hindoe-pelgrims komen om het leven in een busbrand. De bus was op weg naar een heiligdom toen de dieseltank vuur vatte.

Samengesteld door Jelle Vermeersch

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content