MAANDAG 22 APRIL. De politie van Charleroi verscherpt de controle rond een synagoge nadat buurtbewoners in de voorgevel vijftien kogelgaten opmerkten. Van de nachtelijke aanslag zijn geen getuigen. De nog onbekende daders schoten vermoedelijk van dichtbij met een automatisch wapen. l Maurice De Velder, tot vorige week bestuurder van Think-Media (4FM, P-Magazine, Ché…), geeft zich aan bij de Antwerpse politie. Tegen De Velder was een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven in het kader van strafdossiers rond schriftvervalsing, witwassing en koersmanipulatie. (Zie ook pag. 28)

DINSDAG 23 APRIL. Dertien lokale radiostations verenigen zich in een vzw Regio Radio Vlaanderen om hun onderhandelingspositie met de overheid te versterken. Vertegenwoordigers van de zowat driehonderd vrije zenders in Vlaanderen zijn op 7 mei uitgenodigd in het Vlaams parlement om samen met minister van Media Dirk Van Mechelen (VLD) een betere sociale en commerciële toekomst te bespreken. Van Mechelen wil het frequentieplan van 102 tot 107.9 MHz hertekenen. l De vijf bestaande sorteercentra van De Post in Antwerpen, Gent, Brussel, Luik en Charleroi blijven behouden en moeten tegen 2004 voor 95 procent geautomatiseerd zijn. Op de Vlaamse vleugel van het christelijke ACV-Transcom na ondertekenen alle vakbonden daartoe een akkoord met gedelegeerd bestuurder Johnny Thijs. l Na een korte stakingsactie hervatten de arbeiders van P&O North Sea Ferries in Zeebrugge de normale werkzaamheden. Maandag raakte bekend dat de rederij P&O drie verbindingen met Groot-Brittannië schrapt, waarvan twee belangrijke vanuit Zeebrugge en één vanuit Rotterdam.

WOENSDAG 24 APRIL. De ondernemingsraad van de Belgische holding GIB zal op 19 juni de vereffening van de groep aan de aandeelhouders voorleggen. Om economische redenen zal de effectieve uitvoering pas plaatsvinden binnen zes tot acht jaar. Voor de fastfoodketen Quick en de restaurants van Lunch Garden, de voornaamste resterende filialen van GIB, wordt een oplossing uitgewerkt.l Tijdens een toespraak in het Vlaams parlement pleit prins Laurent voor het belang van duurzaam watergebruik.

DONDERDAG 25 APRIL. Iets meer dan duizend gehandicapten en begeleiders betogen in Brussel tegen de hervormingen van Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev). De minister belooft de maatregelen, die begin dit jaar ingingen, te evalueren. l Over heel het land houden gevangenisbewakers een 24-urenstaking om het tekort aan personeel en de overbevolking van de cellen aan te klagen.

VRIJDAG 26 APRIL. De eerste Afrikaanse vlucht van SN Brussels Airlines, de vroegere Sabena-dochter DAT, stijgt vanuit Zaventem op met bestemming Nairobi, Kenia. Het partnerbedrijf Birdy, dat het toestel beheert, kreeg donderdag zijn technische vliegvergunning (AOC-licentie) van het Bestuur der Luchtvaart. l Planet Internet België (PI) zal zich in de toekomst minder toeleggen op het media-aspect van de website en meer op de portaal-functie, de toegang tot het internet. Die beslissing wordt opgelegd door de Nederlandse ’telecom-moeder’ KPN. Door de herstructurering moeten 68 van de 226 voltijdse banen verdwijnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content