ZATERDAG 27 APRIL. Een van de vijf rijstroken van de Brusselse Wetstraat wordt afgesloten voor het autoverkeer. Tot 17 mei loopt een testperiode waarin moet blijken wat de impact op de dagelijkse files zou zijn als daar een fietspad wordt aangelegd.

ZONDAG 28 APRIL. Racing Genk behaalt op de voorlaatste speeldag van de voetbalcompetitie zijn tweede landstitel, na een gelijkspel op het veld van VC Westerlo.

MAANDAG 29 APRIL. Mensen die veel naar soaps en amusementsprogramma’s op commerciële tv-zenders kijken, vertonen een sterker gevoel van onveiligheid dan anderen. Dat blijkt uit een onderzoek van VUB-hoogleraar Marc Hooghe.

l Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) verbiedt twee experimenten met genetisch gewijzigde organismen. De risico’s op verspreiding in de natuur en de onzekerheid over de gevolgen voor de volksgezondheid zijn volgens haar te groot.

l Het veevoederbedrijf Vanden Avenne uit Ooigem moet dan toch niet dicht vanaf 4 mei. De Raad van State maakt daarmee de tijdelijke sluiting ongedaan die minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) het bedrijf had opgelegd.

l Oud-kamerlid en socialist Alfons Laridon overlijdt in Oostende na een slepende ziekte. Hij werd 76.

DINSDAG 30 APRIL. Zo’n tweeduizend ambtenaren van het ministerie van Financiën betogen in Brussel tegen de hervorming van de fiscale dienst zoals die gepland is in het Coperfin-plan. Die komt volgens hen neer op een commercialisering en een gedeeltelijke privatisering van de dienst.

l De Antwerpse Isvag-verbrandingsoven blijft open zolang er onvoldoende alternatieve verwerkingstechnieken zijn. Dat zegt Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) in een tienpuntenprogramma voor de structurele aanpak van het Vlaamse milieubeleid.

l Een brand in het gipsplatenbedrijf Gyproc in Wijnegem kost het leven aan een brandweerman.

DONDERDAG 2 MEI. De cipiers leggen in het hele land opnieuw het werk neer voor 24 uur. Ze klagen daarmee de overbevolking en het gebrek aan personeel in de gevangenissen aan.

l Bij een ontploffing in het staalbedrijf Sidmar in de Gentse Kanaalzone komt één werknemer om het leven. Hij maakt een ongelukkige val terwijl hij wegvlucht.

l 961 mensen in België zijn in 2001 besmet geraakt met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Bij 107 mensen heeft vorig jaar ook de ziekte zich ontwikkeld. Dat maakt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid bekend. Het aantal HIV-besmettingen in België vertoont sinds 1998 weer een stijgende trend.

l VG Airlines, de luchtvaartmaatschappij van de Antwerpse zakenlui Freddy Van Gaever en Tony Gram, beschikt over alle licenties om te vliegen.

VRIJDAG 3 MEI. De Europese Commissie begint een onderzoek naar de wettelijkheid van de Vlaamse zorgverzekering. Die zou discriminerend zijn omdat buitenlandse werknemers in Vlaanderen en Brussel er niet aan kunnen deelnemen. Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) rekent op een uitzondering.

l Leo Hellemans stopt als hoofdredacteur van de VRT-televisienieuwsdienst. Hij zal opgevolgd worden door Leo De Bock, tot nu netmanager van Ketnet-Canvas.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content