Samengesteld door Iris Musschoot

ZONDAG 30 JUNI. Op 86-jarige leeftijd overlijdt Jozef Maria Heusschen. Op 24 juli 1962 werd Heusschen de eerste bisschop van het bisdom Hasselt.

MAANDAG 1 JULI. Onophoudelijke regenbuien, gecombineerd met het begin van de vakantie en de koopjesperiode, en de traditionele maandagochtenddrukte zorgen voor honderd kilometer file op de Vlaamse wegen.

Vanaf 1 januari 2003 vormen de sponsors Lotto en Domo één wielerploeg. Zakelijk leider Christophe Sercu en sportief directeur Patrick Lefèvre mikken op de absolute top.

Enkele Greenpeace-actievoerders beklimmen een van de koeltorens van Doel en bevestigen er een spandoek: ‘stop met kernenergie’. De actie valt samen met de bespreking van een wetsvoorstel dat de vergunning van de kerncentrale tot veertig jaar wil verlengen.

Ruim de helft van driehonderd door het VBO ondervraagde bedrijfsleiders geeft de Belgische justitie een onvoldoende. Ze percipiëren het gerecht als traag, conservatief en politiek afhankelijk. Volgens minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) wordt aan de gerechtelijke achterstand gewerkt door de inzet van extra middelen en magistraten en de invoering van efficiëntere werkmethoden.

DINSDAG 2 JULI. De Kamer van Inbeschuldigingstelling van het Antwerpse hof van beroep levert een 26-jarige Limburger uit aan Nederland. De man wordt verdacht van fraude. Het is de eerste keer dat België een eigen onderdaan aan een ander land uitlevert. De verdachte krijgt de garantie dat hij zijn eventuele straf in België mag uitzitten.

Nabela Benaïssa, zus van de door Patrick Derochette vermoorde Loubna, behaalt met grote onderscheiding haar diploma rechten aan de ULB. Toen het lichaam van haar zusje vijf jaar geleden werd teruggevonden, maakte Nabela veel indruk door haar serene optreden en haar steun aan de ouders Russo, Lejeune en Marchal.

Het Franse muziektijdschrift Le Monde de la Musique reikt de prestigieuze Prix Choc uit aan het Vlaamse Ensemble Paul Rans. De cd Van Antwerpen tot Parijs van het Ensemble Rans illustreert de affiniteit tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

WOENSDAG 3 JULI. Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) wil 30 procent meer bedden vrijmaken voor jongeren met psychiatrische problemen. De eerste nieuwe eenheden gaan open op 1 november 2002.

VRIJDAG 5 JULI. Het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat verzet zich tegen de bouw van een windmolenpark in Knokke.

Na jaren van onderhandelen start op 1 oktober 2003 de fusie-universiteit Universiteit Antwerpen (UA), waardoor de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (Ufsia), de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA) en het Universitair Centrum Antwerpen (Ruca) hun krachten bundelen.

Door de verhoging door Interbrew en Alken-Maes van de prijs van een vat bier kost een pilsje straks waarschijnlijk tien eurocent meer.

De federale regering keurt een voorontwerp van wet goed over het statuut voor de kunstenaar. Volgens het voorontwerp kan een artiest kiezen tussen een werknemers- of een zelfstandigenstatuut.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content