MAANDAG 5 FEBRUARI.

Op bouwwerven die meer dan een miljoen frank kosten en waarbij meer dan één aannemer betrokken is, moet vanaf 1 mei een veiligheidscoördinator worden aangesteld.

– De federale belastinginkomsten in 2000 bedragen 2850 miljard frank, zo’n 120 miljard meer dan verwacht en zes procent meer dan in 1999.

– Vier managers van Lernout & Hauspie hebben zes maanden geleden voor een half miljard frank aandelen in het bedrijf verkocht. Mogelijk handelden ze met voorkennis.

DINSDAG 6 FEBRUARI.

Saudi-Arabië beschuldigt België van betrokkenheid bij een reeks aanslagen in de Saudische hoofdstad Ryad. Een Belg heeft bekend dat hij mee achter de aanslagen zat. Hij riskeert de doodstraf.

– De Europese basketbalwedstrijd tussen Antwerpen en Rode Ster Belgrado ontaardt in een nooit geziene knokpartij onder de spelers. Belgrado zegt af voor de replay.

– In Leuven voert Amnesty International actie tegen de schending van mensenrechten in Israël. De actie volgt op de verkiezingsoverwinning van Ariel Sharon.

– Het gerecht onderzoekt zo’n duizend mogelijke fraudegevallen bij regularisatieaanvragen. Dat zegt minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) na vragen over de onlangs ontdekte regularisatiefraude.

WOENSDAG 7 FEBRUARI.

De vakbonden van Electrabel verwerpen de plannen van de directie om 1700 banen te schrappen. Ze willen enkel praten over arbeidsduurvermindering en vervroegd pensioen. Saneren is volgens Electrabel nodig als wapen tegen de nakende concurrentie.

– Directie en vakbonden van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB bereiken een sociaal akkoord. Het personeel krijgt over de komende twee jaar een loonsverhoging van 5,25 procent.

– Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) wil de ziekenhuisfactuur voor mensen met een laag inkomen beperken.

DONDERDAG 8 FEBRUARI.

Artsen mogen vrouwen niet steriliseren zonder hun toestemming. De burgerlijke rechtbank veroordeelt een arts voor zulke feiten. Een duidelijke wetgeving over sterilisaties bestaat niet.

VRIJDAG 9 FEBRUARI.

Bij een drugscontrole op treinen tussen Roosendaal en Antwerpen worden dertig mensen aangehouden. De politie vindt kleine hoeveelheden soft- en harddrugs.

– Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) trekt 39 miljoen frank uit voor de terugbetaling van rolstoelen voor gehandicapten.

ZATERDAG 10 FEBRUARI.

Dierenrechtenorganisatie Gaia dient klacht in tegen enkele veeboeren van de veemarkt in Ciney. Die hebben een Gaia-activist aangevallen die op de markt aan het filmen was.

– PRL-voorzitter Daniel Ducarme volgt zijn partijgenoot François-Xavier de Donnéa op als voorzitter van de Brusselse Conferentie voor de Staatshervorming.

ZONDAG 11 FEBRUARI.

De Kempense gemeente Ravels vraagt dat de Vlaamse regering extra bouwgrond vrijgeeft, om de enorme stijging van bouwgrond- en woningprijzen tegen te gaan. Die stijging is het gevolg van migratie uit Nederland.

– Bart Veldkamp wint op het allroundwereldkampioenschap snelschaatsen in Boedapest de 5000 en 10.000 meter. In de eindstand is hij derde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content