MAANDAG 19 FEBRUARI.

Frankrijk. Philippe Séguin, kandidaat burgemeester voor Parijs, trekt de RPR-lijst in het 18de arrondissement van de hoofdstad. Huidig burgemeester Jean Tibéri (RPR) komt op met een scheurlijst.

Rwanda. President Paul Kagame steunt de positieve resultaten van het topoverleg in Lusaka (Zambia) over het conflict in Congo. Hij juicht ook de aanstelling toe van de voormalige Botswaanse president, Ketumile Masire, als bemiddelaar.

DINSDAG 20 FEBRUARI.

NAVO. Secretaris-generaal George Robertson opent in Moskou, in een gebouw van de Belgische ambassade, een informatiekantoor van de alliantie.

Uganda. Kampala kondigt de terugtrekking aan van ongeveer 1000 van zijn 10.000 soldaten in het noordoosten van Congo. Daarmee wil president Yoweri Museveni zijn goede wil tonen in het vredesproces.

WOENSDAG 21 FEBRUARI.

Burundi. Honderdduizenden mensen in het noorden van het land worden bedreigd door hongersnood, die door extreme droogte wordt veroorzaakt. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) roept om voedselhulp.

Irak. De Commissaris voor Communicatie ontkent dat Chinese experts hielpen bij de verbetering van het Iraakse luchtafweersysteem. Volgens een anonieme Amerikaanse bevelhebber was de Chinese aanwezigheid de reden van de Amerikaans-Britse bombardementen van 16 februari.

DONDERDAG 22 FEBRUARI.

Griekenland. Duitse archeologen ontdekken in Olympia een bronzen plaat met de namen van 20 totnogtoe onbekende olympische kampioenen van het jaar 385 voor onze tijdrekening.

Spanje. De explosie van een autobom – het werk van de ETA – bij het station van San Sebastian kost twee arbeiders het leven.

Joegoslavië-tribunaal. Drie Bosnische Serviërs krijgen zware celstraffen voor de massaverkrachting van Bosnische moslimvrouwen tijdens de burgeroorlog in 1992. Het VN-hof in Den Haag veroordeelt Dragoljub Kunarac tot 28 jaar, twee kompanen krijgen respectievelijk 20 en 12 jaar.

Turkije. De waarde van de munt, de lira, daalt met 22 procent tegenover de dollar. De regering geeft het systeem van vaste wisselkoersen op.

VRIJDAG 23 FEBRUARI.

Oostenrijk. Vier personen komen in een auto om het leven bij een sneeuwlawine in het Tiroolse skioord Obergurl. Hevige sneeuwval leidt op vele plaatsen in Duitsland en Oostenrijk tot chaos op de wegen.

Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, vindt dat het Joegoslavië-tribunaal moet worden opgeheven in het belang van de stabiliteit op de Balkan.

ZATERDAG 24 FEBRUARI.

Ethiopië. De regering deelt de Verenigde Naties mee dat alle Ethiopische troepen uit het zuiden van Eritrea zijn teruggetrokken.

Joegoslavië. De voormalige chef van de Servische geheime politie, Rade Markovic, en het voormalig hoofd van de politie van Belgrado, Branko Djuric, worden opgepakt. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op oppositieleider Vuk Draskovic in 1999.

Cinema. De films Le goût des autres van Agnes Jaoui en Harry, un ami qui vous veut du bien van Dominik Moll krijgen vier césars (Franse versie van de Amerikaanse oscars).

ZONDAG 25 FEBRUARI.

Mexico. Duizenden indianen uit de provincie Chiapas, geleid door commandant Marcos van de Zapatistische verzetsbeweging, beginnen aan een grote protestmars. Ze willen in mei Mexico-stad bereiken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content