MAANDAG 29 JANUARI.

De Lijn bereikt een akkoord met de vakbonden over loonsverhoging. Buschauffeurs zullen hun loon in 2001 met drie procent zien stijgen, in 2002 met twee procent en in 2003 met één procent.

ù Twee procent van de reizigers van De Lijn zijn zwartrijders. De vervoersmaatschappij verliest daardoor jaarlijks vijftig miljoen frank inkomsten.

ù De Ieperse rechtbank van koophandel verklaart het verzoek van Lernout & Hauspie om de buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering uit te stellen, ontvankelijk. Het bedrijf krijgt nu tot 1 mei tijd om de vergadering te laten plaatsvinden.

DINSDAG 30 JANUARI.

Voor het assisenhof in Brussel gaan de beroepsrechters tegen de uitspraak van de volksjury in. Dat is hoogst uitzonderlijk. Volgens de jury zijn twee Armeniërs schuldig aan moord, volgens de rechters is alleen de uitvoerder van de moord schuldig.

ù In 2000 werden er in Antwerpen diamanten verkocht voor een recordbedrag van 1,125 miljard frank. Het aantal diamantslijpers neemt wel af. Vroeger waren het er 25.000, nu nog 2500.

WOENSDAG 31 JANUARI.

Minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (VLD) ontkent dat de kosten van de renovering van het Berlaymontgebouw buitensporig hoog oplopen. De werken zouden wel pas tegen eind 2003 afgerond kunnen worden. Oorspronkelijk was het einde voor 1998 gepland.

ù Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux (VU) pleit voor stemrecht vanaf zestien jaar. De stemplicht wil hij op achttien jaar houden. Anciaux wil daarover wel eerst de jongeren zelf raadplegen.

ù Anderlechtvoetballer Jan Koller wint de Gouden Schoen, de trofee voor de beste voetballer in België.

DONDERDAG 1 FEBRUARI.

De rechtbank onderzoekt de klacht van Marc Dutroux over zijn behandeling in de gevangenis. Het licht in zijn cel wordt immers om de zeven minuten aangeknipt. Dutroux vindt ook dat hij te lang in voorhechtenis zit.

ù De Belgische ondernemers zijn tevreden over het beleid van de regering-Verhofstadt. Dat blijkt uit een enquête door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

ù De Mechelse schepen van Veiligheid John Cordier (CVP) stelt voor om jonge criminelen die gemeenschapswerk verrichten herkenbare kledij te laten aantrekken.

VRIJDAG 2 FEBRUARI.

Het Comité P, dat de politiediensten controleert, onderzoekt een actie van de politie van Boom. Die zou bij een controleactie overtreders hebben ingelicht over mogelijkheden om geld te storten voor hulp aan slachtoffers van de aardbeving in India.

ZATERDAG 3 FEBRUARI.

De Raad van State schorst de gewestplanwijziging van de Vlaamse regering. Door die wijziging werd een landschappelijk waardevol gebied in Oudenaarde ten voordele van het textielbedrijf Domo als industriegebied ingekleurd.

ZONDAG 4 FEBRUARI.

Frank Vanhecke wordt herkozen tot voorzitter van het Vlaams Blok. Zijn mandaat loopt tot 2004.

ù Erwin Vervecken wint het wereldkampioenschap veldrijden voor profs in het Tsjechische Tabor. Sven Vanthourenthout is wereldkampioen bij de beloften.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content