MAANDAG 12 FEBRUARI.

Noord-Ierland. De politie vindt ten noorden van Belfast grote hoeveelheden explosieven en bommateriaal, vermoedelijk van de protestantse Ulster Volunteer Force.

Duitsland. Het uiteindelijke verlies van de wereldtentoonstelling Expo2000 in Hannover (1 juni-31 oktober 2000) bedraagt 2,4 miljard mark (49,5 miljard frank). De overheid draait op voor dat verlies.

Liechtenstein. De rechts-liberale Burgerpartij behaalt tijdens de parlementsverkiezingen de volstrekte meerderheid (13 op 25 zetels) en neemt na vier jaar oppositie het bewind over van de rechtse Vaderlandse Unie.

DINSDAG 13 FEBRUARI.

Israël. Het Israëlische leger doodt bij een helikopteraanval in de Gazastrook een lijfwacht van de Palestijnse president Yasser Arafat. Volgens Israël was Massoed Ayyad (50) een agent van de sjiitische Libanese hezbollah-beweging. ( Zie ook pag. 134)

El Salvador. Een nieuwe aardbeving (6,1 op de schaal van Richter) schrikt het hele land op. Er vallen meer dan 260 doden en 2200 gewonden.

Verenigd Koninkrijk. De regering werkt plannen uit om de verplichte pensioenleeftijd (65 jaar) tegen het jaar 2006 af te schaffen.

WOENSDAG 14 FEBRUARI.

Israël. Een Palestijn, Ala Khalil Aboe Olba (35), rijdt ten zuiden van Tel Aviv met een bus in op een groep Israëliërs. Er vallen 8 doden en 21 gewonden. De dader wordt onder vuur genomen en zwaargewond ingerekend.

Europa. Het Europees parlement stemt in met strenge regels voor de markering en productie van genetisch gemanipuleerd voedsel.

Japan-VS. De Amerikaanse marine geeft toe dat de onderzeeër USS Greeneville, die voor Hawaï in aanvaring kwam met een Japanse vissersboot, tijdens het ongeluk door een burger werd bestuurd.

DONDERDAG 15 FEBRUARI.

Israël. Aftredend premier Ehud Barak en zijn opvolger Ariel Sharon bereiken een beginselakkoord voor het vormen van een regering van nationale eenheid. Baraks partij krijgt twee belangrijke ministerposten: Defensie en Buitenlandse Zaken. ( Zie ook pag. 134)

Frankrijk. In het zuiden van het land ontdekt de politie (toevallig) een geheim trainingskamp van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Oostenrijk. Uit een opiniepeiling in opdracht van het weekblad News blijkt dat de Vrijheidspartij (FPÖ) van Jörg Haider aan populariteit verliest en van 27 procent (1999) terugvalt op 19 procent.

VRIJDAG 16 FEBRUARI.

Kosovo. Bij twee aanslagen op Servische bussen vallen in totaal 11 doden: 7 bij de stad Podujevo en 4 in de buurt van Strupce.

Joegoslavië. In het centrum van Belgrado ontsnapt de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Servië, Dusan Mihajlovic, aan een moordaanslag.

ZATERDAG 17 FEBRUARI.

Frankrijk. Voor de Azurenkust stranden ruim 900 Koerdische vluchtelingen uit het noorden van Irak. Extreem-rechts wil deze mensen zo snel mogelijk terugsturen. Andere politieke partijen en humanitaire organisaties denken daar anders over.

Film. Op het festival van Berlijn gaat de Gouden Beer naar de Franse film Intimacy van Patrice Chereau.

ZONDAG 18 FEBRUARI.

Zwitserland. Balthazar Klossowski de Rola, bijgenaamd Balthus (92), overlijdt. De grote schilder van opgroeiende meisjes behoorde eigenlijk tot het Quattrocento.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content