MAANDAG 8 JANUARI.

India. Een koudegolf kost aan zo’n 140 mensen het leven. Ook in Bangladesh en China eist de extreme koude dodelijke slachtoffers.

ù Thailand. Telecom-miljardair Thaksin Shinawatra wordt verkozen tot nieuwe premier. Zijn partij haalt de absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen. Shinawatra is wel verwikkeld in een rechtszaak wegens corruptie.

ù Groot-Brittannië. De tienermoordenaars van de peuter Jamie Bulger zullen bij hun vrijlating, wellicht in de loop van dit jaar, een andere identiteit krijgen. Dat beslist een Londens rechter.

DINSDAG 9 JANUARI.

India. Honderdduizenden hindoes baden in de Ganges-rivier om het begin van het religieuze Kumbh Mela-feest te vieren. Dat feest duurt zes weken en zal naar schatting 70 miljoen pelgrims lokken.

ù Groot-Brittannië. In Londen worden twee jongeren gearresteerd op verdenking van de moord op de tienjarige jongen Damilola Taylor.

DONDERDAG 11 JANUARI.

Frankrijk. Jean-Christophe Mitterrand, de zoon van wijlen de voormalige president François Mitterrand, wordt na drie weken opsluiting vrijgelaten op borgtocht. Hij wordt verdacht van illegale wapenhandel met Angola.

ù Canada. Lucien Bouchard treedt af als premier van de Canadese provincie Québec. Hij kreeg kritiek omdat hij zich onvoldoende zou inzetten voor de onafhankelijkheid van Québec.

ù Tsjechië. Jiri Hodac stapt op als directeur van de openbare tv-omroep. Zijn aanstelling eind vorig jaar leidde tot protest bij het personeel en de bevolking, omdat hij volgens hen de staatszender wilde omvormen tot een regeringsinstrument.

VRIJDAG 12 JANUARI.

Nederland. In Volendam nemen 25.000 mensen deel aan een plechtigheid ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de cafébrand op nieuwjaarsnacht. Tien jongeren kwamen bij de brand om, 120 anderen liggen nog in het ziekenhuis.

ù Verenigde Staten. President Bill Clinton drukt zijn spijt uit over het bloedbad in het Zuid-Koreaanse No Gun Ri, waar Amerikaanse soldaten in 1950 ongewapende vluchtelingen beschoten.

ù Europa. De consumptie van rundvlees in de Europese Unie is sinds het uitbreken van de gekkekoeiencrisis met een kwart gedaald.

ù VN. Bernard Kouchner neemt afscheid als VN-bestuurder van Kosovo. Hij roept de Albanezen die het slachtoffer werden van etnisch geweld op om niet zelf in de rol van onderdrukkers te kruipen.

ù Montenegro. De Italiaanse minister van Financiën, Ottaviano Del Turco, beschuldigt de Montenegrijnse president Milo Djukanovic van medeplichtigheid aan de sigarettensmokkel vanuit zijn land naar Italië.

ù Congo. Het aantal vluchtelingen in Congo is in een jaar tijd verdrievoudigd tot meer dan twee miljoen. De Verenigde Naties, die de cijfers bekendmaken, vragen buitenlandse voedselhulp.

ù Koersk. De berging van de gezonken Russische duikboot Koersk komt in handen van een consortium van vier Europese en Amerikaanse bedrijven. De kostprijs van de operatie wordt geschat op drie miljard frank.

ZATERDAG 13 JANUARI.

Palestina. De Palestijnse politie executeert twee collaborateurs, die informatie aan Israël zouden hebben doorgespeeld.

ZONDAG 14 JANUARI.

Portugal. De socialist Jorge Sampaio wordt in de eerste ronde van de verkiezingen herkozen als president.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content