MAANDAG 22 JANUARI.

Rusland. President Vladimir Poetin draagt de leiding over de antiterroristische operatie in Tsjetsjenië over van het ministerie van Defensie aan Nikolai Patriesjev, de chef van de geheime dienst FSB.

Duitsland. De Bondsregering stelt omgerekend 200 miljoen frank ter beschikking van slachtoffers van geweld van extreem-rechts. De maatregel geldt met terugwerkende kracht tot 1999.

Verenigd Koninkrijk. Na instemming van het Hogerhuis legaliseert het Verenigd Konijkrijk als eerste land ter wereld onder zeer strikte voorwaarden het klonen van menselijke embryo’s.

DINSDAG 23 JANUARI.

Chili. Oud-dictator Augusto Pinochet (85) wordt bij hem thuis ondervraagd door rechter Juan Guzman over schendingen van de mensenrechten tijdens zijn bewind.

Duitsland. Barbara Stamm, de Beierse minister van Volksgezondheid, neemt ontslag in verband met de BSE-crisis in de deelstaat.

China. Vijf aanhangers van de verboden sekte Falun Gong overgieten zich op het Tiananmenplein met benzine en steken zich in brand. Eén onder hen, een vrouw, komt om het leven.

WOENSDAG 24 JANUARI.

Werkloosheid. Volgens de Internationale arbeidsorganisatie waren eind 2000 op de wereld ongeveer 160 miljoen mensen werkloos.

Galapagoseilanden. Alle olie is uit de gestrande tanker Jessica gelekt, nadat het schip nog verder was beschadigd door zware golfslag. De olie drijft wel van de eilanden weg. De kapitein en de bemanning van het schip zijn opgepakt.

Rusland. De Doema verandert de wet die ex-presidenten vrijstelt van vervolging voor ernstige misdrijven die zij tijdens hun ambtsperiode hebben begaan.

DONDERDAG 25 JANUARI.

Frankrijk. In Parijs en tientallen andere steden betogen tienduizenden voor het behoud van het recht op pensioen op zestig jaar.

Joegoslavië. Het Servische parlement geeft de regering van Zoran Djindjic (DOS) het vertrouwen met 168 van de 250 stemmen. 55 afgevaardigden stemmen tegen.

VRIJDAG 26 JANUARI.

India. Bij een uitzonderlijk krachtige aardbeving (7,9 op de schaal van Richter) in de deelstaat Gujarat komen minstens 20.000 mensen om het leven. Het dodental kan nog fors stijgen, aangezien zo’n 100.000 mensen worden vermist ( zie ook pag. 93).

Europa. De Algemene Vergadering van de Raad van Europa herstelt Rusland in zijn rechten.

Spanje. In San Sebastian vallen bij een bomaanslag één dode en vijf gewonden, de eerste ETA-slachtoffers van 2001.

ZATERDAG 27 JANUARI.

Europa. Het Europese Hof van Justitie beslist in hoger beroep dat Jean-Marie Le Pen van het Franse extreem-rechtse Front National zijn zetel in het Europees parlement weer mag innemen.

ZONDAG 28 JANUARI.

Algerije. In El Guetaibia, op 220 kilometer ten westen van Algiers, snijden islamitische terroristen 25 dorpsbewoners, onder wie 16 kinderen, de keel door. In totaal zijn dit jaar al 90 mensen vermoord.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content