Maandag 8 januari.

Zo’n 5,5 miljoen Belgen, meer dan de helft van de bevolking, heeft een gsm-aansluiting. Een jaar geleden was dat nog één op de drie. Ons land telt nu meer mobiele dan vaste telefoonverbindingen.

Dinsdag 9 januari.

Onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte arresteert zeven personen die verdacht worden van seksueel misbruik van een meisje van veertien uit het Waalse Sainte-Ode.

– De fiscus heeft via het onderzoek in de KB-Luxzaak al 1,4 miljard frank aan ontdoken belastingen gerecupereerd.

– Een toenemend aantal bewoners van sociale woningen kan de huur niet betalen. De huurachterstand in Vlaanderen is tot bijna 250 miljoen frank opgelopen.

– Ruim tachtig procent van de Belgen ouder dan zestien jaar leest een krant. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Reader’s Digest.

Woensdag 10 januari.

Yves Leterme (40) wordt verkozen tot nieuwe CVP-fractieleider in de Kamer. Hij was de enige kandidaat. Leterme volgt Marc Van Peel op, die in Antwerpen schepen is geworden.

– Het Platform Allochtone Jongeren (PAJ) wil in Antwerpen een scoutsbeweging voor moslimjongeren oprichten. De vereniging moet speciale aandacht besteden aan de culturele eigenheid van migrantenjongeren.

Donderdag 11 januari.

In Brussel voert de brandweer actie voor de invoering van brugpensioen op 56 jaar.

Vrijdag 12 januari.

De ongeldige stem uitgebracht tijdens de installatie van de gemeenteraad in Gent, eerder op de week, kwam van een SP-lid. Die beging een vergissing, maar handelde te goeder trouw.

– Antwerps schepen van Veiligheidszorg Dirk Grootjans (VLD) wil de politie in zijn stad laten sponsoren. Bedrijven zijn bereid om sociaal-maatschappelijke projecten te ondersteunen, aldus Grootjans.

– Het personeel van De Lijn dreigt met een staking als de directie niet op haar looneisen ingaat. De vakbonden willen de komende twee jaar een opslag van telkens zeven procent.

Zaterdag 13 januari.

De eerste BSE-tests op bijna 6000 runderen hebben nog geen enkele besmetting aan het licht gebracht. Op twintig verdachte runderen is een tweede test uitgevoerd, maar die heeft telkens een negatief resultaat.

– SP-voorzitter Patrick Janssens nodigt gelovigen en zelfstandigen uit om tot de socialisten toe te treden. Voorwaarde is wel dat ze voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid opkomen.

– Gaia-voorman Michel Vandenbosch wordt benoemd tot lid van de adviesraad van het nieuwe Federaal Voedselagentschap, dat de kwaliteit van ons voedsel moet controleren.

– De helft van de gecontroleerde vrachtwagens met gevaarlijke stoffen aan boord is niet in orde. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Verkeer.

Zondag 14 januari.

Schaatsende Belg Bart Veldkamp wint op de Europese kampioenschappen allround in Italië de 10.000 meter in een wereldrecordtijd op buitenijs. Eerder won hij ook de 5000 meter. In de eindstand is hij tweede.

– Veldrijder Mario De Clercq wordt in Mol nationaal kampioen bij de eliterenners. Superfavoriet Sven Nys eindigt pas zesde.

– Judoka Gella Vandecaveye wordt verkozen als Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Ze klopt Joël Smets en Johan Museeuw.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content