Maandag 7 juni.

Een gezin uit Hoeleden moet zijn in natuurgebied gelegen woning grotendeels afbreken en in de oorspronkelijke staat herstellen. Dat beslist de correctionele rechtbank van Leuven.

ù In Brussel betogen zo’n driehonderd politieagenten tegen de hervorming van de politie, zoals afgesproken in het Octopus-akkoord.

ù De Tiense homofiele priester Rudy Borremans mag geen hulpaalmoezenier meer zijn in de gevangenis van Leuven. Volgens de hoofdaalmoezenier mag hij terugkeren als de heisa rond zijn persoon voorbij is.

Dinsdag 8 juni.

De ombudsman van de banken heeft het afgelopen jaar 38 procent meer klachten ontvangen dan in ’97. De toename zou het gevolg zijn van de grotere mondigheid van de klanten.

ù De luchtverontreiniging rond de luchthaven van Zaventem wordt vooral veroorzaakt door het wegverkeer. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij.

ù De Artsenkrant beschuldigt het Leuvense universitair ziekenhuis Gasthuisberg van fraude met ziekenhuisfacturen die aan de ziekteverzekering werden voorgelegd.

Woensdag 9 juni.

Drie leden van de dierenrechtenorganisatie Gaia sluiten zich op in een kooi voor het kabinet van Landbouw. Ze eisen de afschaffing van legbatterijen voor kippen.

ù De BVAS-artsenvakbond wil dat patiënten met een hoog inkomen hogere erelonen betalen aan de arts. De extra inkomsten zijn nodig om te kunnen investeren in de ziekenhuizen, aldus BVAS-voorzitter Marc Moens ( zie p. 10).

ù De vakbonden in de banksector kondigen een nationale actiedag aan op vrijdag24 september.

ù De kwaliteit van het zwemwater aan de Belgische kust wordt vanaf deze zomer regelmatiger en strenger gecontroleerd. Het is de bedoeling minder zwemverboden op te leggen.

ù Een 23-jarige Gentse student met examenvrees meldt een vals bomalarm. Doordat het gebouw van de school moet worden afgezet, gaat het examen niet door. De student wordt evenwel ontmaskerd.

Donderdag 10 juni.

In Gent wordt het stoffelijk overschot gevonden van de studente die enkele dagen eerder verdwenen was. Het parket vindt geen sporen van geweldpleging.

ù De Vlamingen zijn de voorbije acht jaar verdraagzamer geworden tegenover allochtonen. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel. Onze tolerantie blijft wel lager liggen dan het Europese gemiddelde.

Vrijdag 11 juni.

Het aantal kandidaten voor het toelatingsexamen geneeskunde bedraagt dit jaar 1060, oftewel 53 procent meer dan vorig jaar. Eerdere berichten wezen in de richting van een toekomstig tekort aan artsen.

ù Gewezen BOB-adjudant Patriek De Baets, de vaste ondervager van Regina Louf, heeft het onderzoek naar de zogenaamde X-getuigen niet gemanipuleerd. Dat is de conclusie van onderzoeksrechter Jacques Pignolet.

Zaterdag 12 juni.

Op de Vogelmarkt in Antwerpen ontploft een kraam met braadkippen. Meer dan twintig mensen raken gewond, enkelen verkeren een tijdlang in levensgevaar. De ontploffing is het gevolg van een scheurtje in een gasfles.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content