MAANDAG 11 DECEMBER.

Chili. Het hof van beroep van Santiago vernietigt het bevel tot huisarrest voor oud-dictator Augusto Pinochet.

Wielrennen. De Italiaanse profwielrenner Marco Pantani wordt door de rechtbank van Forli (Italië) veroordeeld tot drie maanden celstraf met uitstel voor ‘sportieve fraude’ (doping).

DINSDAG 12 DECEMBER.

Spanje. De politie arresteert de Russische mediamagnaat Vladimir Goesinsky, tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd. Hij wordt in zijn land beschuldigd van oplichting. Het parket in Moskou vraagt zijn uitlevering.

Japan. De regering beslist dat de Peruaanse ex-president Alberto Fujimori aanspraak kan maken op de Japanse nationaliteit en dus in het land van zijn voorvaderen kan blijven.

Ethiopië-Eritrea. De Eritrese president Isaias Afewerki en de Ethiopische premier Meles Zenawi ondertekenen in Algiers een vredesakkoord, waarmee een eind komt aan de grensoorlog die de twee landen van mei 1998 tot mei dit jaar voerden.

China. De autoriteiten sluiten in het oosten van het land zowat 450 ‘illegaal’ gebouwde kerken en tempels van verschillende godsdiensten en religieuze verenigingen.

WOENSDAG 13 DECEMBER.

Tsjechië. De Europese Unie mag een onderzoek doen naar de veiligheid van de omstreden kerncentrale in Temelin. In afwachting van het onderzoek ligt de centrale stil.

Israël. Het parlement spreekt zich in een eerste van drie stemmingen uit voor de verandering van de kieswet, waardoor Benyamin Netanyahu toch aan de komende premierverkiezingen zou kunnen deelnemen.

DONDERDAG 14 DECEMBER.

Rusland. De Amerikaan Edmund Pope, die veroordeeld is wegens spionage, wordt op bevel van president Vladimir Poetin uit de gevangenis vrijgelaten. Pope vertrekt onmiddellijk naar de Verenigde Staten.

Europa. Het Europees parlement keurt de begroting 2001 van de Europese Unie in tweede lezing goed.

OESO. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de belangrijkste industrielanden verenigt, neemt Slovakije op als dertigste lid.

Spanje. Een bomaanslag in Barcelona kost het leven aan Francisco Manuel Cano Consuegra, een gemeenteraadslid van de Volkspartij (PP). Hij is het 22ste slachtoffer dit jaar van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

VRIJDAG 15 DECEMBER.

Midden-Oosten. Een Israëlische topdelegatie ontmoet de Palestijnse leider Yasser Arafat over een hervatting van het vredesoverleg.

Frankrijk. Jacques Goddet (95), voormalig directeur van de sportkrant L’Equipe en organisator van de Ronde van Frankrijk, overlijdt in Parijs.

ZATERDAG 16 DECEMBER.

Nederland. Bij zware rellen in ’s Hertogenbosch wordt een supporter van de lokale voetbalclub door de politie neergeschoten. De man overlijdt in het ziekenhuis. Een school en een café zijn in brand gestoken. Winkels en auto’s zijn vernield.

ZONDAG 17 DECEMBER.

Kosovo. Een patrouille van Russische en Amerikaanse KFOR-soldaten wordt bij de grens met Servië beschoten. In Leposavic wordt een Serviër gedood bij een aanval op Belgische KFOR-voertuigen, die in brand worden gestoken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content