VRIJDAG 29 DECEMBER.

Minister van Economische Zaken Charles Picqué (PS) gaat de verplichte autoverzekering hervormen. De regeling rond het bonus-malussysteem zal verdwijnen en verzekeraars zullen binnen de drie maanden een voorstel over de schadevergoeding moeten doen.

ù Grootwarenhuisketen Colruyt neemt 45.000 flessen champagne uit de rekken nadat blijkt dat de drank is vervalst. De Naamse politie komt de zaak op het spoor na huiszoekingen bij twee verdachten.

ù Verzekeringsmaatschappijen Polygon en Aviabel zullen elk twintig miljoen frank voorschot uitbetalen aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash van 26 juli 1997 op de airshow in Oostende. Dat zeggen de maatschappijen in het VRT-programma Ombudsjan toe.

MAANDAG 1 JANUARI.

De Belg ziet 2001 positief tegemoet, zo blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Dimarso. Tachtig procent van de ondervraagden gelooft dat dit jaar minstens even goed zal zijn als 2000. Vier op de vijf Belgen geloven dat hun baan zekerheid biedt.

ù De Responsible Young Drivers brengen tweeduizend mensen veilig thuis op oudejaarsnacht. De Lijn vervoert 138.000 mensen.

DINSDAG 2 JANUARI.

In België worden zestien slachtoffers van de brand in Volendam verzorgd. Ze worden ondergebracht in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek en in verschillende ziekenhuizen.

ù Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (VU) zal in de toekomst enkel nog subsidie toekennen aan circussen die aan de normen voor een kwaliteitslabel voldoen. Een van de voorwaarden is dat wilde dieren niet langer deel mogen uitmaken van het circus.

DONDERDAG 4 JANUARI.

Een eerste bedrijf wordt geblokkeerd in het kader van de systematische tests op de gekkekoeienziekte die de Europese Commissie sinds 1 januari voor alle runderen ouder dan 30 maanden verplicht. (Zie ook pag. 39)

ù Vlaams minster van Binnenlandse Aangelegenheden Johan Sauwens (VU) gaat ongeveer driehonderd landschappen beschermen wegens hun historische, natuurwetenschappelijke en esthetische waarde.

VRIJDAG 5 JANUARI.

De helft van de topofficieren van de rijkswacht slaagt niet voor het examen voor een directiefunctie bij de federale politie. Daarom wordt er een tweede ronde ingelast voor de posten waarin de geslaagde kandidaten niet geïnteresseerd zijn. (Zie ook pag. 35)

ù Zo’n 450 manifestanten betogen in een fakkeltocht van het Vlaams Blok tegen de komst van een asielcentrum in Westende. Een aantal Vlaams-Blokkopstukken loopt mee.

ù Als blijkt dat het Balkansyndroom, ziekteverschijnselen bij soldaten die in de Balkan gevochten hebben, door het gebruik van wapens met verarmd uranium veroorzaakt wordt, dan moeten zulke wapens onmiddellijk verboden worden. Dat zegt minister van Defensie André Flahaut (PS).

ZATERDAG 6 JANUARI.

Ruim twintig OCMW’s uit de provincie Antwerpen hebben een honderdtal asielzoekers in hotels in de stad Antwerpen ondergebracht. Volgens de organisatie die dat in opdracht van de OCMW’s regelt, gebeuren de praktijken met medeweten van Binnenlandse Zaken. (Zie ook pag. 36)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content