DINSDAG 19 DECEMBER.

Een bezoek aan de huisarts wordt vanaf 1 mei 2002 dertig procent goedkoper. Dat komen artsen en ziekenfondsen overeen. Huisbezoeken worden wel duurder.

WOENSDAG 20 DECEMBER.

Gezinnen met een laag inkomen krijgen een eenmalige korting van ruim 3000 frank op hun aardgasrekening. Eerder werd al in een korting voorzien op de stookoliefactuur.

ù De Vlaamse onderwijsbonden roepen hun leden op tot een staking op 25 en 26 januari. Ze willen zo hun eis van werkdrukvermindering en loonsverhoging opnieuw kracht bijzetten.

DONDERDAG 21 DECEMBER.

Het personeel van De Post krijgt binnenkort een hoger beginsalaris, prestatiepremies en vergoedingen voor verre verplaatsingen. Dat komen directie en vakbonden overeen.

VRIJDAG 22 DECEMBER.

René Los, voormalig politiek secretaris van Agalev in Antwerpen, stapt uit de partij. Hij kan zich niet verzoenen met het deelnemen van Agalev aan de volgens hem te rechtse coalitie.

ù Elektronische jackpots of slotmachines mogen niet meer in lunaparken en cafés staan. De regering beslist voorts dat het aantal lunaparken in ons land maximaal 180 mag bedragen.

ù De verkoop van sigaretten is afgelopen jaar gestegen met 300 miljoen stuks. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën.

ZATERDAG 23 DECEMBER.

De Belgische manager Guillaume Roelants du Vivier, die in Bolivië een mijnbouwbedrijf leidt, wordt vrijgelaten. Hij zat vier maanden vast op beschuldiging van drugshandel.

ZONDAG 24 DECEMBER.

De melkconsumptie in ons land is de afgelopen twintig jaar met 12 procent gedaald, van 72 liter per persoon per jaar tot 62 liter.

DINSDAG 26 DECEMBER.

Minder dan een derde van de laaggeschoolde vrouwen in ons land heeft een baan. Daarmee doet België slechter dan de meeste Europese landen.

WOENSDAG 27 DECEMBER.

De Antwerpse stadsfeestzaal wordt bijna helemaal verwoest door een brand. Enkel de historische voorgevel blijft overeind.

ù Vlaams minister van Milieu Vera Dua (Agalev) sluit drie zwembaden, in Lier, Sint-Niklaas en Stekene. De gezondheidsrisico’s zouden er te groot zijn.

ù Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) wil strenger optreden tegen drugsgebruik en -handel in gevangenissen. Dat schrijft hij in een omzendbrief.

ù De leveranciers van stookolie kunnen de plots gestegen vraag niet bijhouden. Veel mensen wachtten lang om een bestelling te plaatsen, wegens de hoge olieprijzen en het relatief warme weer.

DONDERDAG 28 DECEMBER.

Regeringscommissaris Freddy Willockx (SP) zegt dat de dioxinecrisis ons land 30 miljard frank heeft gekost. Dat is de helft minder dan aanvankelijk geschat.

ù Het Vlaams Blok beschikt over een financiële reserve van 200 miljoen frank. Dat schrijft De Financieel-Economische Tijd. Het geld zou de partij overeind moeten houden bij een eventuele schrapping van de overheidsdotatie.

ù De Raad van State verwerpt een wetsvoorstel van de regering over racisme en andere discriminaties. Het voorstel, dat discriminatie op grond van geslacht, geboorte en seksuele geaardheid strafbaar maakt, zou onnauwkeurigheden bevatten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content