MAANDAG 18 DECEMBER.

Verenigde Staten.Bij zware tornado’s in de staat Alabama komen elf mensen om het leven. Honderden huizen zijn erg beschadigd.

Italië. Bij verschillende ongevallen in de Alpen verongelukken ten minste twaalf bergbeklimmers.

DINSDAG 19 DECEMBER.

Pers. Volgens de Internationale Federatie van Journalisten zijn tijdens het afgelopen jaar in de hele wereld 62 journalisten vermoord.

Verenigde Staten. Volgens een opiniepeiling beschouwt 58 procent van de Afro-Amerikanen George W. Bush als de wettelijk verkozen president. Bij de blanken is dat 86 procent.

Mexico.De vulkaan Popocatépetl komt voor het eerst in 500 jaar tot volle uitbarsting. Zo’n 20.000 mensen worden uit bedreigde dorpen ontzet.

WOENSDAG 20 DECEMBER.

Spanje.In het centrum van Barcelona pleegt de Baskische terroristische afscheidingsbeweging ETA haar 23ste moord van het jaar 2000.

Turkije.Turkse veiligheidstroepen bestormen de laatste 2 van 20 gevangenissen waar linkse gedetineerden in hongerstaking zijn. Bij de acties vallen 30 doden, van wie 28 gevangenen en 2 politiemannen.

DONDERDAG 21 DECEMBER.

Verenigde Staten. George W. Bush neemt ontslag als gouverneur van Texas. Vice-gouverneur Rick Perry volgt hem op.

Joegoslaviëtreedt als 183ste lidstaat toe tot het Internationaal Monetair Fonds. Het krijgt van het fonds meteen een lening van 151 mijoen dollar.

Nederland. Als gevolg van een staking van machinisten en conducteurs is het treinverkeer in grote delen van het land stilgevallen.

VRIJDAG 22 DECEMBER.

Spanje. Rechter Baltasar Garzon beveelt de vrijlating van de Russische mediamagnaat Vladimir Goesinsky, maar plaatst hem wel onder huisarrest. Goesinsky moet een borgsom van 1 miljard peseta (242 miljoen frank) betalen. De man wordt in Rusland gezocht wegens fraude.

Rusland. Groenen en experts reageren verbolgen op de nucleaire wet die de doema een dag eerder had goedgekeurd. Door die wet is de invoer van buitenlands nucleair afval mogelijk in ruil voor harde valuta.

ZATERDAG 23 DECEMBER.

Zweden. Gewapende overvallers ontvreemden uit het Nationaal Museum in Stockholm een zelfportret van Rembrandt en twee schilderijen van de impressionist Auguste Renoir. De doeken hebben samen een waarde van 1,4 miljard frank.

ZONDAG 24 DECEMBER.

India.Calcutta heet voortaan Kolkata. Eerder veranderden Bombay (Mumbai) en Madras (Chennai) al van naam.

Indonesië. Bij bomaanslagen tegen christelijke kerken vallen minstens 14 doden.

DINSDAG 26 DECEMBER.

Verenigd Koninkrijk.Ondanks protesten en een wetsontwerp nemen naar schatting 300.000 mensen deel aan vossenjachten.

WOENSDAG 27 DECEMBER.

Rusland.Een atoomduikboot in de Barentszzee test met succes het afvuren van een intercontinentale raket. Het is voor het eerst sinds de ramp met de Koersk dat de marine een test bekendmaakt.

DONDERDAG 28 DECEMBER.

Turkije.Door een amnestiewet zijn in totaal al 20.000 gevangenen vrijgelaten. Politieke gevangenen kunnen niet van de maatregel genieten. De amnestie past in een plan om de overbevolkte gevangenissen te reorganiseren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content