ZONDAG 28 APRIL :

VS.Rafael Moneo, een van de grootste Spaanse architecten van na de Franco-dictatuur, wint de prestigieuze Pritzker-architectuurprijs.

MAANDAG 29 APRIL :

Australië. De politie arresteert de 29-jarige schutter die eerder 32 mensen doodschoot en er 18 verwondde op het eiland Tasmanië.

EU. De Europese ministerraad reageert terughoudend op het Britse plan om de dolle-koeienziekte te bestrijden. De raad wil de maatregelen bestuderen voor hij beslist over een eventuele versoepeling van het uitvoerverbod op Brits rundvlees. De Britten zijn niet te spreken over die houding. Vooral de conservatieve Eurohaters gebruiken de affaire in hun anti-Europacampagne.

DINSDAG 30 APRIL :

Brazilië. Een 29-jarige agent is veroordeeld tot 309 jaar gevangenisstraf voor de moord op een groep straatkinderen. Het is de eerste rechtszaak in zijn soort.

WOENSDAG 1 MEI :

Groot-Brittannië. Op de Dag van de Arbeid richt de radicale vakbondsleider Arthur Scargill zijn lang aangekondigde partij op, de Socialistische Arbeiderspartij (SLP). Hij verliet Labour uit onvrede met het ?rechtse? beleid van voorzitter Tony Blair.

EU. Het Europees Hof verwerpt de Nederlandse eis over meer openheid binnen de Unie. Nederland wou hiermee de uitzonderingen tenietdoen op de openheid van Europese documenten.

DONDERDAG 2 MEI :

Israël. Op 73-jarige leeftijd overlijdt de Palestijnse schrijver Emile Habibi. Hij was medeoprichter van de Palestijnse en communistische partij en zetelde van 1952 tot 1972 in het Israëlische parlement. Habibi, die zeven romans op zijn naam heeft staan, begon te schrijven nadat hij een Israëlisch minister hoorde verklaren dat er ?geen Palestijns volk bestond omdat er geen Palestijnse literatuur bestond.? Habibi was een van de voorvechters van het vreedzaam samenleven van joden en Palestijnen.

VRIJDAG 3 MEI :

Nederland. Na maanden discussie kiest de regering voor een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam door het ?Groene Hart van Nederland?. Dit is de goedkoopste en snelste oplossing. Om al te grote landschapsverminking te vermijden, wordt er een negen kilometer lange tunnel aangelegd. Premier Wim Kok verdedigt het besluit als een compromis tussen efficiëntie en milieu. Het parlement moet het besluit nog bekrachtigen.

Burundi. Burundese Hutu-rebellen vallen het door Tutsi gedomineerde regeringsleger aan. Zij willen daarmee doorgaan tot de legerleiding instemt met onvoorwaardelijke onderhandelingen. De rebellen verwerpen een internationale vredesmacht. Het groeiende geweld veroorzaakt een nieuwe vluchtelingenstroom. Zaïre sluit zijn grenzen.

ZATERDAG 4 MEI :

Italië.Umberto Bossi, de leider van de Liga Nord, richt een ?comité op voor nationale bevrijding.? Zowel de linkse als rechtse partijen reageren afwijzend. Bossi wil de afscheiding van het rijke noorden. (zie ook p. 125.)

ZONDAG 5 MEI :

Algerije. President Lamine Zeroual wil volgend jaar verkiezingen houden. Een nationale conferentie, wellicht zonder de islamisten, moet deze zomer de kiesgang voorbereiden. Er komt ook een referendum over een aanpassing van de grondwet. Oud-minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Hardi, komt om bij een aanslag.

Duitsland. De Brandenburgers verwerpen (63 procent) in een referendum de fusie van hun deelstaat met Berlijn. De West-Berlijners stemmen met 61 procent voor, maar de Oost-Berlijners zijn met 56 procent tegen.

Australië rouwt om bloedbad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content