Maandag 4 december.

Elektronicagigant Philips wordt verdacht van oneerlijke praktijken bij het verwerven van Super Club-aandelen tien jaar geleden. Op 4 januari doet de rechtbank van Hasselt uitspraak in de zaak KS/Super Club.

– Minister van Landbouw Jaak Gabriëls (VLD) zal onderzoeken of de overvloedige regenval van de voorbije maanden als landbouwramp kan worden erkend.

– Een Airbus van Sabena wordt beschoten bij de landing in Bujumbura. Sabena schrapt voorlopig de vluchten naar de Burundese hoofdstad.

Dinsdag 5 december.

Europarlementsleden Bart Staes (VU-ID) en Kathleen Van Brempt (SP) willen dat België alle diplomatieke banden met het Vaticaan verbreekt.

– De Belgische procureurs klagen dat het snelrecht niet werkt, onder andere doordat 24 uur opsluiting te kort is voor een berechting. Ze willen arrestanten 48 uur kunnen vasthouden.

– De spoedgevallendiensten van de Brusselse ziekenhuizen kampen met een tekort aan bedden.

– De Vlaamse regering werkt aan een beter wettelijk statuut voor vrijwilligers en een kleine financiële vergoeding voor hun werk. Meer dan een half miljoen Vlamingen zijn actief als vrijwilliger.

Woensdag 6 december.

Marc Dutroux krijgt vijf jaar celstraf voor zijn ontsnapping uit het justitiepaleis van Neufchâteau. Het hof van beroep in Luik bevestigt de straf van de correctionele rechtbank.

– Het aantal bestaansminimumtrekkers daalt voor het eerst sinds het begin van de jaren negentig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Donderdag 7 december.

De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Financiële Criminaliteit heeft het afgelopen jaar voor 63 miljard frank aan fiscale fraude en witgewassen misdaadgeld ontdekt.

– Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) is tegen commerciële navelstrengbloedbanken voor de behandeling van levensbedreigende ziekten. Hij waarschuwt voor een gezondheidszorg met twee snelheden.

– Een deel van kuststad Nieuwpoort dreigt te verzakken. De oorzaak ligt bij vergeten onderaardse gangen uit de Eerste Wereldoorlog.

– De banken zetten volgend jaar een speciale campagne op om 2,7 miljard muntstukken in Belgische frank uit roulatie te halen. Zo willen ze de invoering van euromunten vereenvoudigen.

Vrijdag 8 december.

De Vlaamse regering trekt één miljard frank uit voor de sanering van de varkenssector. Het geld zal dienen voor premies aan varkenshouders die vrijwillig stoppen.

– Het DAC-statuut wordt geschrapt als tijdelijke tewerkstellingsmaatregel. De negenduizend werknemers met zo’n nepstatuut uit de welzijns- en gezondheidssector krijgen een volwaardig arbeidscontract.

– De veemarkten van Anderlecht en Ciney ontzeggen tien veehandelaars de toegang. Die maatregel volgt op de uitzending van tv-beelden van dierenmishandeling op de markten.

Zaterdag 9 december.

Belgische gezinnen geven steeds meer geld aan vervoer, communicatie en gezondheid uit en steeds minder aan tabak, voeding en drank.

Zondag 10 december.

In Oost-Vlaanderen en op andere plaatsen in het land zorgen windhozen voor zware vernielingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content