MAANDAG 22 APRIL :

Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat een matige consumptie (maximaal twee uur per dag) van multimedia televisie, computerspelletjes, muziek en video geen negatief effect heeft op de taalvaardigheid van scholieren.

Tussen 1992 en 1995 werden in Vlaanderen acht keer meer processen-verbaal opgemaakt voor hormonengebruik dan in Wallonië. In Vlaanderen werden 2.305 processen-verbaal opgesteld, in Wallonië 293. Eind 1995 telde de Vlaamse veestapel 1,62 miljoen dieren, die in Wallonië 1,51 miljoen.

De SP opent een eigen site op het Internet. De Vlaamse socialisten zullen daarop onder meer een elektronische krant uitbrengen met de nieuwste berichten over de partij.

Regisseur Jaco Van Dormaelwordt met zijn film ?Le Huitième Jour? geselecteerd voor de competitie van het festival van Cannes.

De voormalige PS-volksvertegenwoordiger Merry Hermanus ziet af van zijn plan om in cassatie te gaan tegen zijn veroordeling in het Uniop-proces. Hij stapt wel naar het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

DINSDAG 23 APRIL :

Bij de federale ministeries schakelden al 7.700 ambtenaren of 10 procent van het personeelsbestand over naar de vierdaagse werkweek. Dat leverde zo’n 750 nieuwe banen op.

Robert Meureau (PS) volgt Guy Coëme op als volksvertegenwoordiger. Coëme moest ontslag nemen na zijn veroordeling in het Uniop-proces. De veertigjarige Meureau werkt op het kabinet van de Waalse minister-president Robert Collignon.

Minister van Arbeid Miet Smet (CVP) en staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels (CVP) werken samen met de niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) een project uit, waarbij jonge werklozen een stage kunnen vervullen in ontwikkelingslanden. Voor het project zullen 150 jongeren geselecteerd worden.

WOENSDAG 24 APRIL :

Brouwerij Haelterman ontkent de organisatie van een bierfraude-carrousel, waarbij het de staat voor ruim een miljard frank zou opgelicht hebben. Zij beschuldigen een bierhandelaar die met het bedrijf niets te maken heeft. Hoofdverdachte Michel Haelterman blijft voorlopig in de cel.

Het Brugse parket tekent beroep aan tegen de voorlopige vrijlating van de Tieltse veearts-keurder Gery Germonpré. Die zat vijf weken in de cel op beschuldiging van omkoping door de vleesmaffia.

Een brand in het Anderlechtse slachthuis richt voor één miljard frank schade aan. Het blussen verloopt moeizaam. Er vallen geen slachtoffers, maar tweehonderd mensen worden technisch werkloos.

Door de alliantie met het Oostenrijkse Wienerberger groeit het West-Vlaamse bedrijf Koramic uit tot de grootste bakstenenproducent van Europa.

Meer en efficiëntere controles brachten de fiscus dit jaar 47 procent meer vennootschapsbelasting op dan in 1993. In dat jaar betaalden bedrijven 190 miljard frank belastingen. In 1996 loopt dat bedrag op tot 280 miljard frank.

Belgacom boekte vorig jaar een recordwinst van bijna 11 miljard frank. Vooral de inkomsten uit de draadloze telefonie zorgden voor de winsttoename.

DONDERDAG 25 APRIL :

De vijf Vlaamse Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen (Goms) klagen er in een nota over dat de overvloed aan milieuprocedures bedrijfsinvesteringen belemmeren.

De eigenaar van een vetmestingsbedrijf uit Zoutleeuw, waar speurders eerder hormonale producten aantroffen, blijft aangehouden. De hoeveelheid van de gevonden hormonencocktails zou volstaan om duizenden runderen te behandelen.

De raad van bestuur van Antwerpse Sportpaleis vraagt het faillissement aan. De evenementenhal zal openbaar verkocht worden.

Stad en provincie melden zich als kandidaat-kopers.

Een brand in het slachthuis van Anderlecht veroorzaakt een schade van een miljard frank.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content