MAANDAG 15 APRIL :

Navo. Secretaris-generaal Javier Solana begint aan een rondreis door Oost- en Centraal-Europa, om nieuwe besprekingen te voeren over de mogelijke uitbreiding van de Navo.

DINSDAG 16 APRIL :

Rusland. In het Poesjkinmuseum in Moskou wordt de Schat van de Trojaanse koning Priamos tentoongesteld, één van de belangrijkste vondsten uit de archeologie waarvan de waarde op dertig miljard frank wordt geschat. De schat van Priamos werd door Russische troepen in 1945 uit Berlijn weggehaald en vijftig jaar lang verborgen gehouden. Duitsland vraagt nog altijd de teruggave ervan.

Denemarken. In Snoldelev, in de buurt van Kopenhagen, wordt een clubhuis van de Hells Angels door een aanval met een antitankgranaat vernield. Ook in het Noord-Deense Nörresundby wordt het lokaal van een motorbende met antitankgranaten aangevallen, en datzelfde gebeurde vorige week in Zweden. In Scandinavië escaleert het geweld tussen rivaliserende motorbenden, die een steeds belangrijkere positie innemen in de georganiseerde misdaad.

Nederland. De Tweede Kamer wil dat homoseksuele koppels voor de wet kunnen trouwen en kinderen kunnen adopteren. Staatssecretaris van Justitie Elizabeth Schmitz, is tegen het homohuwelijk en wil eerst nog advies van een regeringscommissie.

Nederland. In Arnhem wordt een bomaanslag gepleegd tegen het Nederlands hoofdkantoor van het Duitse chemiebedrijf BASF. Er is alleen materiële schade. De voorbije maanden waren er in Arnhem al twee aanslagen tegen Franse bankkantoren. Van de daders en hun motieven ontbreekt elk spoor.

WOENSDAG 17 APRIL :

Joegoslavië. De Duitse regering gaat over tot de formele erkenning van de republiek Joegoslavië (Servië en Montengro). Die erkenning komt er nadat Joegoslavië zelf vorige week de onafhankelijkheid van Macedonië erkende.

Tsjetsjenië. Bij overvallen op militaire konvooien doden Tsjetsjeense rebellen meer dan vijftig Russische soldaten. De Russen schorten de terugtrekking van hun troepen op. Volgens een rapport van Artsen zonder Grenzen maken Russische soldaten zich in Tsjetsjenië schuldig aan verregaande wreedheden tegen de burgerbevolking.

Engeland. Voor een rechtbank in Londen begint de procedure voor de echtscheiding van prins Andrew en prinses Sarah Ferguson. Ook troonsopvolger prins Charles is in een echtscheidingszaak verwikkeld en prinses Anne is al gescheiden en hertrouwd.

DONDERDAG 18 APRIL :

EU. De ministers van Binnenlandse Zaken van de zeven landen die het verdrag van Schengen over politionele samenwerking en afschaffing van grenscontroles ondertekenden, komen in Den Haag bijeen. Onder meer tussen België en Frankrijk is er onenigheid over actie van de politie in de grensstreek.

Brazilië. Bij een betoging van landloze boeren in de provincie Para, schiet de politie negentien betogers dood. In Brazilië is het grootste gedeelte van de landbouwgrond in handen van een kleine groep eigenaars.

VRIJDAG 19 APRIL :

Liberia. In de hoofdstad Monrovia wordt een bestand gesloten tussen de leiders van de milities die twee weken geleden slaags geraakten nadat één van de krijgsleiders, Roosevelt Johnson, uit de regering werd gezet en er tegen hem een arrestatiebevel werd uitgevaardigd op beschuldiging van moord.

ZATERDAG 20 APRIL :

India. Bij een bomaanslag op een hotel in New Delhi komen zeventien mensen om het leven. De aanslag wordt opgeëist door separatisten uit zowel Punjaab als Kashmir.

ZONDAG 21 APRIL :

Frankrijk. In Parijs overlijdt persmagnaat Robert Hersant (76). Hij was uitgever van een groot aantal Franse kranten en tijdschriften, waaronder Le Figaro en France-Soir, en zat in de raad van bestuur van het Belgische Le Soir. Hij had ook belangen in radio- en TV-stations.

De schat van Priamos in Moskou tentoongesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content