MAANDAG 27 NOVEMBER.

Zwitserland. De blokkade van tegoeden van de Joegoslavische en Servische regering en van bedrijven die ze in handen hebben, wordt opgeheven.

Joegoslavië. Op de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen wordt Joegoslavië als 55ste lid opgenomen.

DINSDAG 28 NOVEMBER.

Israël. Premier Ehud Barak gaat akkoord met vervroegde parlementsverkiezingen. Op die manier kan de Knesset zijn kabinet niet meer wegstemmen. (Zie ook p. 148)

Canada. De Liberale Partij van aftredend premier Jean Chrétien wint met een grote meerderheid (173 zetels op 301) de (vervroegde) parlementsverkiezingen. In Québec gaat de separatistische partij Bloc Québécois er verrassend op achteruit.

WOENSDAG 29 NOVEMBER.

Europa. De Europese Commissie wil een tijdelijk verbod op het gebruik van vlees en beendermeel in veevoer in alle lidstaten van de EU.

Joegoslavië. De minister van Buitenlandse Zaken stelt voor voormalig president Slobodan Milosevic te berechten in samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Op die manier hoeft Milosevic niet te worden uitgeleverd.

OVSE. De Zweed Rolf Ekeus, de voormalige VN-topman in Irak, volgt op 1 juli 2001 de Nederlander Max van der Stoel op als commissaris voor minderheden.

DONDERDAG 30 NOVEMBER.

Israël. Aftredend premier Ehud Barak is bereid de Palestijnse staat officieel te erkennen in ruil voor een vredesakkoord.

Haïti. Jean-Bertrand Aristide heeft officieel de op 26 november gehouden presidentsverkiezingen gewonnen. De ex-priester behaalt bijna 92 procent van de stemmen.

Korea. Voor de tweede keer worden gescheiden Noord- en Zuid-Koreaanse families bij elkaar gebracht.

VRIJDAG 1 DECEMBER.

Israël. Op de eerste dag van de ramadan bidden meer dan 100.000 moslims vreedzaam op de Tempelberg. Na afloop van de gebedsdienst worden twee Palestijnen gedood bij gevechten met Israëlische soldaten.

Europa. De vijftien EU-lidstaten heffen de visumplicht op voor inwoners van Bulgarije.

Chili. Oud-dictator Augusto Pinochet (85) wordt weer onder huisarrest geplaatst. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor ontvoeringen (‘Karavaan des Doods’) tijdens zijn bewind. Pinochet gaat in hoger beroep.

Duitsland. De Bondsdag neemt een grondwetswijziging aan, die het mogelijk maakt dat vrouwen (vrijwillig) in het leger ook gevechtstaken kunnen vervullen.

ZATERDAG 2 DECEMBER.

Verenigde Staten. In de staat Washington gaat de senaatszetel naar een democraat. Daardoor hebben Democraten en Republikeinen ieder vijftig senaatszetels.

Film. In Parijs worden de Europese filmprijzen uitgereikt aan: Dancer in the Dark (film), Björk (actrice) en Serge Lopez (acteur).

ZONDAG 3 DECEMBER.

Irak. Op het vliegveld van Bagdad landen opnieuw, zonder dat ze de toestemming van de VN hebben, twee westerse vliegtuigen met 180 Europese politici en zakenlieden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content