MAANDAG 20 NOVEMBER.

De rijkswacht verscherpt haar controles aan de grenzen, met als doel de mensenhandel te ontmoedigen.

– Rellen na de derby Antwerp-Germinal veroorzaken 31 gewonden.

– Acteur-auteur Josse De Pauw krijgt de Océ Podium Prijs voor zijn voorstelling ‘Larf’. De Waalse Océ Prijs gaat naar ‘Rwanda 1994’ van het Luikse theatergezelschap Groupov. (Zie ook p. 14)

DINSDAG 21 NOVEMBER.

Volgens een nota van de generale staf van het leger zou de doorsnee soldaat tien- tot dertigduizend frank netto per maand minder verdienen dan een lid van de eenheidspolitie. De lonen gelijkschakelen zou een investering van acht miljard vragen.

– Een op de drie Belgen heeft het moeilijk om zijn medische kosten te betalen. Het probleem doet zich vooral voor bij mensen met een lagere opleiding, alleenstaande vrouwen, werklozen en gepensioneerden.

– Vier katholieke Gentse hogescholen fuseren onder de naam Arteveldehogeschool. De gefuseerde school wordt meteen de grootste hogeschool van het land.

– De Nationale Loterij brengt binnenkort krasloten uit op het internet. Om het risico op gokverslaving te verminderen, is er het plan om te werken met klantenkaarten met een ingebouwd gokmaximum.

WOENSDAG 22 NOVEMBER.

De petroleumsector zal de Belgische regering voor de rechter dagen als hij verplicht wordt één miljard te betalen als bijdrage in de stookoliepremie. De regering kende de premie toe aan gezinnen met lage inkomens, dit om de hoge olieprijzen op te vangen.

DONDERDAG 23 NOVEMBER.

De bus- en tramchauffeurs van De Lijn in en rond Antwerpen staken. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk en de vele verkeersproblemen.

– In het West-Vlaamse Bellegem wordt het negende geval dit jaar van de gekkekoeienziekte vastgesteld. Alle 130 dieren van het bedrijf worden geslacht.

– Gemeenteambtenaren zullen in de toekomst administratieve sancties kunnen opleggen zonder tussenkomst van het parket. Dat staat in een koninklijk besluit van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL). Het gaat over sancties tegen overtredingen van gemeentelijke reglementen.

VRIJDAG 24 NOVEMBER.

Bij vier van de honderd overlijdens in België sterft de patiënt ten gevolge van een ingreep door de arts. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. In 3,2 procent van de gevallen gebeurt een ingreep zonder instemming van de patiënt.

ZATERDAG 25 NOVEMBER.

De drie Vlaamse havens moeten meer samenwerken, anders verliezen ze hun subsidie en zal het havenbeleid in Brussel vastgelegd worden. Dat zegt Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD). Hij verwacht een gezamenlijk meerjareninvesteringsplan van de havens.

ZONDAG 26 NOVEMBER.

Een zware brand in de Begijnhofkerk in Brussel beschadigt het dak en de klokketoren. Er vallen geen gewonden. Het gebouw is een waardevolle barokkerk uit de zeventiende eeuw.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content