MAANDAG 13 DECEMBER.

Verenigde Staten. Justin Volpe (27), een politieagent uit New York, wordt veroordeeld tot 30 jaar cel voor het seksueel mishandelen van een Haïtiaanse immigrant in 1997. Volpe hield zijn onschuld twee jaar lang vol.

Chili. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen levert geen winnaar op. Ricardo Lagos (socialist) en Joaquim Lavin (rechtse kandidaat) behalen respectievelijk 47,96 en 47,57 procent van de stemmen. Er volgt een tweede stemronde op 16 januari.

DINSDAG 14 DECEMBER.

Turkije. Koerdische radio- en televisieprogramma’s worden weer toegelaten. Daarmee komt het land tegemoet aan eisen van de Europese Unie.

Roemenië. President Emil Constantinescu ontslaat premier Radu Vasile en benoemt de minister van Arbeid, Alexandru Athanasiu, tot waarnemend eerste minister. Vasile weigert plaats te maken en stelt dat alleen het parlement hem kan ontslaan. De gouverneur van de centrale bank, Mugur Isarescu, wordt aangesteld als nieuwe premier.

Tsjetsjenië. President Aslan Maschadov is bereid te praten met vertegenwoordigers van de Russische autoriteiten. Als enige voorwaarde stelt hij dat het hoofd van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Knut Vollebaek, aan de gesprekken deelneemt.

Europese Unie. Romano Prodi, voorzitter van de EU-Commissie, waarschuwt het Verenigd Koninkrijk voor zijn houding tegenover de verdere Europese integratie en zijn deelname aan de euro. Het risico voor uitsluiting is volgens Prodi niet uitgesloten.

WOENSDAG 15 DECEMBER.

Verenigde Staten. Linda Tripp, de vrouw die de aanzet gaf tot de Lewinsky-Clintonaffaire, moet zich verantwoorden voor illegale afluisterpraktijken. Tijdens de opgenomen en later gelekte telefoonopnames vertelde Lewinsky aan Tripp dat ze een verhouding had met Clinton. Aanklager Kenneth Starr gebruikte de bandjes om Clinton aan te klagen. Monica Lewinsky zal getuigen tegen haar gewezen vriendin.

Vaticaan. China en het Vaticaan komen overeen om diplomatieke betrekkingen aan te gaan. Het Vaticaan verbreekt zijn banden met Taiwan en China erkent het gezag van de paus over Chinese bisschoppen. Dat meldt de South China Morning Post in Hongkong.

DONDERDAG 16 DECEMBER.

Nederland. De rechtbank in Arnhem sluit het onderzoek naar mogelijke strafbare gedragingen van Nederlandse blauwhelmen in de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995 af. Het veelbesproken wangedrag van Dutchbat geeft geen aanleiding tot strafrechtelijke vervolging.

ZONDAG 19 DECEMBER.

Rusland. De parlementsverkiezingen worden een nek-aan-nekrace tussen de communisten (24,5 procent) en de door het Kremlin opgerichte partij Eenheid (23,9 procent). De anti-Kremlinpartij Vaderland/Heel Rusland is derde (11 procent). Zes partijen halen de kiesdrempel. De helft van de zetels wordt via kiesdistricten gekozen. Daarom zal de overwinning uiteindelijk naar de communisten gaan. De opkomst bedraagt 60 procent.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content